montage pixlad bild poliser bilkö
1 av 3
Polisinsats i Belgien i veckan (t.v.). De 35-årige mannen efter ett gripande i Sverige 2013 (t.h.). Foto: TT/Polisen
pixlad bild terromisstänkt
2 av 3
En bild på 35-årige mannen i samband med ett gripande i Stockholmsområdet 2013. Foto: Polisen
Beslagsbild kniv stockholmspolisen
3 av 3
Kniven som polisen fann på 35-åringen vid ett gripande i Sverige 2013. Foto: Polisen

Misstänkte terroristen dömd i Sverige

1:46 min

Mannen som dödades i en lägenhet i Bryssel ska ha bott i Sverige, och gripits av polis flera gånger. Han tros ha varit delaktig i Parisdåden, uppger belgisk åklagare i dag.

Även den utpekade terroristledaren Salah Abdeslam ska ha befunnit sig i fastigheten - men flytt.

I tisdags gjorde specialpolis en insats i Forest söder om Bryssel. Insatsen var enligt belgiska myndigheter riktad mot misstänkta terrorister, och hade koppling till terrorattackerna i Paris den 13 november förra året.

Belgiska myndigheter uppgav på fredag eftermiddag att de hittat fingeravtryck som tillhör Salah Abdeslam i den aktuella fastigheten den tillslaget skedde, rapporterar bland andra belgiska RTBF.

Salah Abdeslam var med och utförde attackerna i Paris, och har sedan dess varit på flykt från polis. Abdeslam har förmodligen befunnit sig i lägenheten när polisen stormade i tisdags, men lyckats fly.

Under insatsen utbröt skottlossning, och fyra poliser skadades. En misstänkt terrorist dödades och två personer greps.

Den döde misstänkte terroristen var 35 år och algerisk medborgare. Han blev ihjälskjuten med en automatkarbin i famnen och en IS-flagga bredvid sig, meddelade den belgiska åklagaren på en presskonferens på onsdagen.

Enligt Sky News, som ska ha kommit över IS medlemsregister, har den 35-årige mannen levt i Stockholmsområdet under flera år.

En person med samma namn och födelsedatum, som kommer från Algeriet, finns folkbokförd i Stockholmsområdet.

Denne man har gripits för en rad mindre allvarliga brott från 2011 fram till och med 2013.

2012 dömdes han till fängelse en månad för att ha stulit ett par exklusiva jeans i en butik på Södermalm i Stockholm. Ett brott mannen erkände.

Ett år senare anklagades han för att ha stulit en plånbok av en privatperson i en Ikea-restaurang i Stockholm. När polis kom till platsen hittade de en utfällbar kniv, som 35-åringen bar dolt under byxbenet, i höjd med hans ankel.

Mannen dömdes för brott mot knivlagen, men han friades från åklagarens åtal om grov stöld.

Åklagaren hade i målet även yrkat att mannen skulle utvisas från Sverige, något som tingsrätten avslog.

35-åringen förnekade brott mot knivlagen, och hävdade att han bar kniven eftersom han brukade fiska och jaga.

Enligt Sky News ska mannen ett år senare – 2014 – även ha gripits av belgisk polis, men släppts inom kort. En månad senare ska han ha rest vidare för att strida för IS, enligt Sky News.

Säpo vill inte svara på om mannen som sköts till döds i Belgien i veckan är den man – med identiska personuppgifter – som levt och begått småbrott i Stockholm 2011 till 2013. Och alltså vid upprepade tillfällen gripits och förhörts av svensk polis.

– Den information vi kan ha i ärendet kommunicerar vi med belgiska myndigheter. Vi överlåter till dem att fastställa identitet på den avlidna personen och att göra bedömningen om vilken information som kan lämnas efter att anhöriga underrättats och med hänsyn till pågående polisutredning, uppger Simon Bynert vid Säkerhetspolisen presstjänst för Ekot.

35-åringen har inte varit misstänkt i någon svensk terrorutredning, säger Hans Ihrman vid riksenheten för säkerhetsmål, till TT.

– Vi tittar hela tiden på personer som är aktuella i Frankrike och Belgien och de namn som cirkulerar. Så fort vi har tillräckligt inleder vi förundersökning. Men vi har inte haft några förundersökningar mot den här personen eller personer i nära anslutning till honom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista