Tysk polis övar terrorattentat. Anhängare till IS demonstrerar. Bilbomb i Irak där 10 människor dödats. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.
Sedan sommaren har åtta personer häktats och tre åtalats misstänkta för terrorism. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.
Svenska terrorutredningar

Antalet rättsprocesser om terrorism ökar

1:54 min

Det senaste året har antalet häktningar och åtal som gäller terroristbrott ökat. Förra året åtalades tre personer misstänka för terrorbrott - de är de första åtalen sedan 2010.

Hela Ekots kartläggning: De svenska terrorutredningarna

Enligt Säpo har cirka 300 personer rest till Syrien och Irak i syfte att ansluta sig till al-Qaidainspirerade grupper de senaste åren. Att så många personer beger sig till en konfliktzon för att ansluta sig till ibland terrorstämplade grupper är unikt i Sverige.

– Därmed finns det fler individer som man kanske har anledning att titta närmare på. Då kan man förvänta sig utredningar, förundersökningar och åtal. Det skulle jag tro är skälet, att det är större numerär som man kan se har koppling till den här verksamheten, säger chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström.

Sedan i somras har åtta personer häktats och tre åtalats i svenska domstolar misstänkta för olika brott kopplade till terrorism. Senast någon häktades eller åtalade för terroristbrott innan dess var 2010, enligt siffror från åklagarkammaren för säkerhetsmål.

– Jag föreställer mig att det är ett utslag av att man lägger mer resurser på att upptäcka, och spana, titta, lyssna. Jag tror att det är en logisk följd av verkligheten helt enkelt, säger Ola Salomonsson som är advokat och har varit försvarare åt flera personer misstänkta för terroristbrott.

Av de personer som häktats det senaste året väntar nu två på dom från hovrätten, efter att ha dömts till livstids fängelse i tingsrätten, och där är fyra andra personer häktade i sin frånvaro. I somras satt en man i Örebro häktad i knappt en månad misstänkt för att ha rekryterat personer att begå terroristbrott för Islamiska staten i Syrien, och i januari häktades en man misstänkt för förberedelse till terroristbrott. I ett annat fall där en man misstänks ha utbildat sin son för ett sprängdåd i Syrien planeras rättegång i vår.

Den största utredningen är den där sex personer är misstänkta. Den handlar om terroristbrott genom mord i Syrien. Bevisningen i det målet är en film som hittades vid en husrannsakan om ett annat brott, men enligt biträdande säpochef Johan Sjöö är det inte tillfälligheter som lett till att fler häktats och åtalats.

- Det är en större hotbild, det händer mycket i vår omvärld. Möjligen blir vi också i vårt internationella samarbete och inom oss själva bättre på att hitta säkerhetshot. Men det är ju fortfarande få fall, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista