Foto: TT
Av 15 åtalade personer har nio dömts i tingsrätten, men när hovrätten sen meddelat sin dom har hittills alla utom två friats från misstankarna om terrorism. Foto: TT

Få svenska terroriståtal leder till dom

2:13 min

Få av de som häktats eller åtalats i Sverige misstänkta för terroristbrott har sen dömts för brottet. Hittills finns bara en dom som stått sig i högra instans, visar Ekots genomgång.

Nästan 13 år efter att Sverige införde en ny terroristbrottslagstiftning finns fortfarande bara en dom som vunnit laga kraft, den är från 2005 och handlar om finansiering av attentat i Irak. Ingen har heller dömts enligt den lag från 2010 som gör det straffbart att uppmana, rekrytera eller utbilda för terrorism.

Det är säkerhetspolisen, Säpo, som utreder terroristbrott. Enligt Säpo är den prioriterade uppgifter att försöka förhindra attentat. Det gör att planer kan avbrytas i ett så tidigt skede att det ibland inte begåtts ett formellt brott, eller att utredningen kommer att handla om förberedelse- eller stämplingsbrott. 

– Sådana brott väldigt svåra att leda i bevis ända fram till en fällande dom. Det är det första skälet. Det andra skälet är att det är ett ganska svårt brott att bevisa, alltså mycket för en åklagare att bevisa i en rättegång, säger biträdande säpochef Johan Sjöö om att så pass få mål leder till fällande dom.

Ekots genomgång av de rättsfall som finns visar att 23 personer häktats sedan 2003 misstänkta för olika brott kopplade till terrorism. 15 har åtalats, av dom har nio dömts i tingsrätten, men i de fall där hovrätten hittills meddelat sin dom har alla utom två friats från misstankarna om terrorism.

– Den tendensen överensstämmer med de farhågor som har funnits kring den här lagstiftningen, nämligen att den ytterst inte är särskilt lämplig för att lagföra terrorism. Samtidigt som gör den det möjligt att använda ett stort antal tvångsmedel som utgör ganska allvarliga ingrepp i individernas fri och rättigheter, säger Thomas Olsson, en av de advokater i Sverige som har störst erfarenhet av terroristmål.

Nästa vecka väntas hovrättsdom i vad som kan bli en andra fällande dom som vinner laga kraft, två män dömdes, mot sitt nekande i tingsrätten till livstids fängelse för terroristbrott genom två mord i Syrien; ett brott som också filmades.

Enligt chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström, på riksenheten för säkerhetsmål, är det här målet därför annorlunda jämfört med tidigare mål.

– Bevisläget där är ju till skillnad från en del andra utredningar jag haft gott, eftersom man ser på film vad som händer, säger hon Qvarnström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista