Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu, second left, poses with from left, European Commission President Jean-Claude Juncker, European Council President Donald Tusk and Dutch Prime Minister Mark Rutte
Jean Claude Juncker, EU-kommisionens ordförande, Ahmed Davutoglu turkiets premiärminister, Donald Tusk Europarådets ordförande och Nederländernas premiärminister Mark Rutte. Foto: Olivier Hoslet/TT

Förflyttning av flyktingar känslig punkt under EU-toppmötet

1:12 min

Under förmiddagen har EU och Turkiet suttit i förhandlingar i Bryssel för att nå uppgörelse om att stoppa flyktingströmmarna från Turkiet till Grekland. Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu var optimistisk när han anlände till toppmötet vid niotiden i morse.

– Turkiet och EU har samma mål, vi vill hjälpa de människor som flyr framför allt Syrien och ge dem en fristad, sa Turkiets premiärminister Davutoglu.

Här i Bryssel har man väntat med spänning på hur Turkiet ska ställa sig till det förhandlingsbud som de 28 EU-länderna enades om i natt, där flera av kraven är kontroversiella. Bland annat att Turkiet ska ändra sin asyllagstiftning så att den överensstämmer med internationell rätt. Alltså att alla flyktingar, även dem som inte är syrier, ska ges det skydd och de rättigheter som garanteras i FN:s flyktingkonvention.

Turkiet har också hoppats få löften om att öppna nya kapitel i medlemskapsförhandlingarna med EU. Men än så länge har EU inte gett några konkreta löften.

I den text man enades om i natt sägs bara att EU ska förbereda för att så snart som möjligt öppna nya kapitel, men vilka kapitel sägs inte. 

Här har Cypern hotat med att lägga in sitt veto mot att nystarta medlemskapsförhandlingarna med Turkiet om den turkiska regeringen inte först erkänner Cypern som stat och upplåter turkiska hamnar för cypriotiska fartyg.

Nu under förmiddagen har Turkiets premiärminister suttit i förhandlingar ned Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, EU-kommisionens ordförande Jean Claude Juncker och Nederländernas premiärminister Mark Rutte. Senare kommer de övriga stats- och regeringscheferna kallas in och först då får vi veta om det blir någon uppgörelse med Turkiet.

Ekots reporter för EU-politik Herman Melzer finns på plats vid toppmötet och medverkade i lunchekot och kommenterade läget under dagens toppmöte.  

Ingen av cheferna har ännu sagt något till journalisterna men har det läckt ut någon annan information?

– Nej egentligen inte men ett väldigt känsligt förslag är just den här förflyttningen av flyktingar från Grekland till Turkiet. Innan förflyttningen sker ska alla flyktingar ha flyttats från de grekiska öarna till fastlandet. Det vill Turkiet ha in som ett krav för att inte få in några extra flyktingar till Turkiet vilket Grekland inte gått med på och det är en besvärlig punkt.  

När skulle förflyttningen börja gälla?

– Man vill att det ska börja gälla redan på söndag, och det datumet är känsligt eftersom när det är satt börjar förflyttningen gälla vilket skulle kunna utlysa stora flyktingströmmar från Turkiet till Grekland för att hinna innan man blir tillbakaskickad.

I förhandlingsvågskålen ligger också att öppna nya kapitel i Turkiets förhandlingar om ett EU-medlemskap, hur viktig är den frågan för Turkiet?

– Den är enorm viktig och den är även viktig för Cypern. Alla måste vara överens för att det ska bli någonting och just nu finns den här väldigt urvattnade beskrivningen om att "förbereda vägen för nya kapitel" och det kommer förstås inte Turkiet att godkänna. Samtidigt så sa Cyperns president i går att de står fast vid sin position så det är en svår nöt att knäcka.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista