Vice riksbankschef Henry Ohlsson i montage med enkronor och monopolhus
Bolån i framtiden kommer kanske att vara förknippade med räntor som är tre till fyra gånger högre än vad bolånen är idag, säger Vice riksbankschef Henry Ohlsson Foto: Pontus Lundahl/Fredrik Sandberg/TT

Riksbanken: Tänk dig för innan du tar nya bolån

2:03 min

I morse kom signaler från riksbanken som uppenbarligen är oroad över att svenskarna lånar för mycket, nu när vi har rekordlåga räntor.

Tänk dig för innan du tar nya stora bolån, för i framtiden kommer räntan att vara mycket högre. Det är innebörden i det tal som vice riksbankschef Henry Ohlsson höll i morse. Många har varnat för att de svenska hushållen lånar alltför mycket och därmed tar alltför stora risker.

– Bolån i framtiden kommer kanske att vara förknippade med räntor som är tre till fyra gånger högre än vad bolånen är i dag. Jag tror att det är väldigt viktigt att de som gör stora investeringar i sitt boende i dag är medvetna om att räntorna kan bli betydligt högre i framtiden, säger vice riksbankschef Henry Ohlsson.

Det här är första gången som riksbanken är så här tydlig. Man kan gott säga att Riksbanken vill skrämma oss lite. Problemet är att riksbanken måste få oss att tänka fem, sex år framåt eller kanske ännu längre.

En räntechock om ett antal år skulle innebära att vi får strama åt rejält. Färre utlandsresor, ingen ny bil och ingen ny soffa för medelklassfamiljen.

Henry Ohlsson talar om att räntan på bolånen kan bli tre-fyra gånger högre än i dag.

Precis som under 90-talskrisen kan en del tvingas lämna sina bostäder och ändå sitta kvar med dyra lån. Det skulle kunna hända igen.

Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, säger att Riksbanken är orolig över den höga skuldsättningen.

– Ja, det finns en oro. Det finns en risk att företag och hushåll drar på sig mycket skulder och blir väldigt räntekänsliga. Den dag som räntorna stiger kan det blir problem i ekonomin. Bortom att det verkar som att räntan står sig något år framåt är det väldigt osäkert hur ränteläget är, säger han.

Varför gör riksbanken det här nu?

– Det finns en vilja att skicka en signal till hushåll och företag att inte ta det låga ränteläget för givet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista