bildmontage med Francois Holland, Nicolas Sarcozy, Nathalie Kosciusko-Morizet och Alain Juppé
President Francois Hollande, förre presidenten Nicolas Sarkozy, Högerpolitikern Nathalie Kosciusko-Morizet, och tidigare utrikesministern Alain Juppé Foto: TT

Franska politiker laddar upp för primärval

2:24 min

I Frankrike börjar politikerna vässa vapnen inför primärval senare i år. På högersidan anmäler allt fler politiker sitt intresse för att ställa upp som presidentkandidater.

Högerpolitikern Nathalie Kosciusko-Morizet vill ändra politiken från grunden i en värld som helt förändrats, säger hon.

– Ja, jag är kandidat, kandidat inför primärvalen. Och om ni tillåter mig vill jag med några ord berätta varför för de fransmän som tittar, säger Nathalie Kosciusko-Morizet högtidligt i en tv-sändning.

Hon kallas för NKM, är 42 år, tidigare borgmästarkandidat i Paris och har arbetat tätt ihop med förre presidenten Nicolas Sarkozy som hon nu utmanar. Ett tiotal högerkandidater har anmält intresse från partiet les Républicains, som tidigare hette UMP.

Tidigare utrikesministern Alain Juppé är den mest populära kandidaten, partiets primärval är planerade i november. Partiledaren Sarkozy är också sugen på en ny period i Elyséepalatset efter förlusten mot Francois Hollande 2012.

De parisbor jag träffar i Parc Monceau har blandade svar:

– Francois Fillon, svarar en högerväljare.

– Nicolas Sarkozy, säger 22-åriga Chanel.

– Hollande, men det kommer inte att bli han, säger Christophe på en parkbänk.

President Hollande har ännu inte gett besked om han kommer att ställa upp för omval. Det beror på om han kan få ned arbetslösheten. Premiärminister Manuel Valls kan också bli aktuell.

Det är många män i 60-årsåldern i franska politikens toppskikt. Men en opinionsundersökning visar att 3 av 4 fransmän vill ha en förnyelse och inte se Hollande och Sarkozy som kandidater igen.

– Alla är trötta på de här gamla elefanterna vi har sett i trettio år, särskilt under krisen nu, säger Damien Buisson.

Nationella Frontens Marine Le Pen på ytterhögerkanten är också en populär kandidat och har gjort flera starka val. Men det är omöjligt i nuläget att gissa vem som blir Frankrikes president i valet nästa vår.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista