Rökning
Foto: TT

Politiskt stöd för förslag om rökförbud utomhus

3:07 min

Ett lagförslag från regeringen om att förbjuda rökning på exempelvis lekplatser och uteserveringar skulle i dagsläget få stöd i riksdagen, visar Ekots rundringning till partierna.

Sverigedemokraterna säger ja till ett förbud mot att röka på vissa allmänna platser utomhus, är beskedet från riksdagsledamoten Christina Östberg.

– Vi är positiva till det, ingen ska behöva utsättas för passiv rökning mot sin vilja.

För några veckor sedan föreslog regeringens utredare att det nuvarande rökförbudet ska utvidgas - så att det blir förbjudet att röka på vissa allmänna platser utomhus. Det gäller till exempel uteserveringar, idrottsplatser, perronger och lekplatser.

Så här säger folkhälsominister Gabriel Wikström (S) om förslaget - som snart ska skickas ut på remiss:

– Grundinställningen är att det är ett mycket intressant förslag, och jag tror att det skulle bidra till att vi kan minskar tobaksbruket i Sverige.

Vad skulle det ha för fördelar?

– Fördelarna är ju dels att människor inte blir utsatta för passiv rökning på platser där man inte kommer undan, till exempel perronger. Men också att man bryter normen och försvagar normen av att cigarettrök ska förekomma och att människor röker.

Samtidigt finns det de som säger att man inte kan förbjuda allt som är dåligt. Hur ser du på det argumentet?

– Jag tycker att det är alldeles riktigt, man kan inte förbjuda allt som är dåligt. Man måste koncentrera sig på det som man faktiskt kan förbjuda och göra något åt. Rökning dödar ungefär 12.000 svenskar om året, det är 100.000 som insjuknar, det är samhällskostnader på 30 miljarder.

Ett lagförslag från regeringen om att förbjuda rökning på ett antal platser utomhus skulle i dagsläget få stöd i riksdagen, visar Ekots rundringning till partierna.

– Vissa saker måste man förbjuda, så att man kan få en begränsning, säger Christina Östberg (SD).

Även Vänsterpartiet säger ja till ett utökat rökförbud. Det är framför allt en folkhälsofråga, förklarar Karin Rågsjö, som är socialpolitisk talesperson:

– När det gäller restauranger, även utomhus, är det en arbetsplatsfråga också. Och barn tar ju efter vuxnas beteende, så när det gäller lekplatser är det ganska naturligt. Det finns väldigt många människor i dag som är astmatiker, som är jättestörda, de får själva gå 40 meter från busshållsplatsen.

Miljöpartiets Stefan Nilsson ställer sig också bakom utredarens slutsats att det är dags att lagstifta om rökförbud på till exempel uteserveringar och lekplatser:

– Jättebra förslag. Det här gäller ju i synnerhet människor med allergier och barn som är extra känsliga och som i dag i praktiken utestängs från de här miljöerna.

Så vad är ditt budskap till regeringen?

– Att efter remissrundan ta stöd på den här utredningen och vara väldigt lyhörd för de här förslagen.

Centerpartiet har inte tagit ställning till förslaget, medan Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna säger nej till ett utökat rökförbud.

– Självklart är det så att som vanlig medmänniska kan jag tycka att det är skönt att jag slipper utsättas för andra människors passiva rök. Men för oss kristdemokrater är inte förstahandsalternativet alltid att lagstifta. Rätt mycket kan vi komma åt genom rent folkvett och lite medmänskligt hyfs, säger Emma Henriksson (KD), ordförande i riksdagens socialutskott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista