Man med rakat huvud framför gul vägg. Fängelseport och fängelsemur.
Terrordömde Anders Behring Breivik i rättegång i dag. Foto: Lise Åserud/TT och Cornelius Poppe/TT

Uppförsbacke för Breivik i rättegång

Svårt för terroristen att få staten fälld för brott mot mänskliga rättigheter
1:46 min

Idag avslutades rättegången i Norge där Anders Behring Breivik har stämt norska staten. Men det kommer bli svårt för terroristen att få staten fälld för brott mot mänskliga rättigheter, enligt Ulf Stridbeck, professor i straffrätt vid Oslo universitet.

– Tröskeln för att vinna fram när det gäller EMK artikel 3, om tortyr, nedvärderande och omänsklig behandling, är hög, säger Ulf Stridbeck till Ekot.

– Nej, jag tror han har en väldigt brant uppförsbacke.

Breivik har stämt norska staten för brott mot två artiklar i Europakonventionen om mänskliga rättigheter, kallad EMK i Norge.

Vid dagens slutplädering sa Breiviks advokat att terroristen gjort ett delvis förvirrat intryck i rätten vilket han ser som tecken på mentala sårbarhet hos Breivik. Enligt advokaten måste man ta hänsyn till den sårbarheten när det gäller långvarig isolering i fängelset.

Men regeringsadvokat Marius Emberland, som företräder norska staten, höll i sin slutplädering fast vid att behandlingen av Breivik inte bryter mot Europakonventionen.

– Saksökaren har inte varit, och är inte, utsatt för behandling i strid med EMK artikel 3, sa Emberland inför rätten.

Han sitter strängt, men så har man satt in kompenserande ordningar, säger Ulf Stridbeck vid Oslo universitet.

– Han har en trerumslägenhet, han har vakter, han har erbjudande om samtalspartner och besöksvän och så vidare.

– Vad jag ser bör nog de här kompenserande tilltagen vara tillräckliga, säger professorn.

Om 3-4 veckor väntas tingsrättens dom. Om Breivik förlorar har hans advokat sagt sig vara beredd att driva ärendet vidare ända till Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg, en process om i så fall kommer ta flera år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".