Frukt och grönsaker på skärbräda.
Frukt och grönsaker på skärbräda. Foto: Foto: Christine Olsson / TT

Kadmiumhalter i grönsaker och spannmål oroar

"Blanda kosten så sprider du riskerna"
1:25 min

Trots ett mångårigt arbete för att minska mängden kadmium i grönsaker och spannmål, så är halterna av den giftiga tungmetallen fortfarande lika höga. Och forskare som vetenskapsradion talat med efterlyser nu krafttag från samhällets sida.

Hélène Zachrisson står vid grönsaksdisken i en matbutik i Stockholm och hon brukar inte tänka på kadmiumhalten i de varor hon köper:

– Nej det gör jag faktiskt inte. Jag vet att det är skadligt framförallt för kvinnor, men jag gör inte det, säger Hélène Zachrisson

Den som köper grönsaker, mjöl och gryn löper klart högre risk för att få i sig kadmium än den som går till avdelningen för kött- och mejeriprodukter, detta eftersom djuren har filtrerat bort kadmiumet med sina njurar.

Varifrån i Sverige grödorna kommer spelar roll, till exempel har forskning visat att halterna av kadmium är högre i delar av Österlen, delar av Östergötland samt delar av Jämtland.

I morse gick Ann Marie Vahter, professor i miljömedicin på Karolinska Institutet ut och krävde att samhället nu ser till att kadmiumhalterna sjunker och ekot har under dagen sökt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S)

Sven-Erik Bucht vill inte kommentera men Kjell Ivarsson är chef för växtodling på LRF, som företräder Sveriges bönder. Han säger att man längre arbetat med att få bort kadmium från Sveriges åkrar och att all mat som säljs i svenska butiker ska ligga under EU:s gränsvärden. Här är hans råd till svenska konsumenter:

– Blanda kosten. Då sprider man ju riskerna. Om man känner sig lite orolig så föreslår jag att man äter en blandad, varierad kost, säger Kjell Ivarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".