Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu, second left, poses with from left, European Commission President Jean-Claude Juncker, European Council President Donald Tusk and Dutch Prime Minister Mark Rutte
Jean Claude Juncker, EU-kommisionens ordförande, Ahmed Davutoglu turkiets premiärminister, Donald Tusk Europarådets ordförande och Nederländernas premiärminister Mark Rutte. Foto: Olivier Hoslet/TT

Avtal klart mellan EU och Turkiet

1:05 min

I dag kom beskedet att det finns en överenskommelse mellan de 28 EU-länderna och Turkiet när det gäller hur man ska hantera flyktingsituationen. Det var via olika EU-parlamentarikers Twitterkonton som uppgifterna först kom ifrån.

– Det viktigaste är hur flyktingar ska förflyttas från Grekland till Turkiet, säger Herman Melzer, Ekots reporter för EU-politik

I förslaget som börjar gälla från och med söndag står det att alla nya flyktingar som kommer från Turkiet till Grekland kommer att skickas tillbaka till Turkiet. Detta kommer också ske i enlighet med internationella regler och lagar och det är Turkiet som ska se till att detta följs. 

Även flyktingar som hittas i turkiska vatten kommer att skickas tillbaka. Antalet det handlar om är 72 000 syrier som sändas från Turkiet till olika EU-länder.

– Den stora frågan har ju varit ju vilket datum det här skulle träda ikraft och i slutbudet är datumet satt till från och med 20 mars. Så från och med söndag kommer flyktingar som kommer att bli skickade tillbaka till Turkiet, säger Jan Andersson, korrespondent.

EU-kommissionen har sagt att det finns förberedelser med jurister, handläggare och vakter för att det har ska gå att genomföra.

Utöver det kommer en gigantisk omflyttning ske av alla de flyktingar som nu befinner sig på de grekiska öarna som ska flyttas till fastlandet för att sedan söka sig vidare ut i Europa.

– Nästa stora fråga blir att se om det här rent praktiskt går att genomföra på så kort tid, säger Jan Andersson.

Att planen träder i kraft redan på söndag beror på att man vill undvika en migrantström till Grekland. En sådan ström skulle annars kunna uppstå till följd av att människor skyndar sig för att hinna till Grekland innan uppgörelsen träder i kraft.

Turkiet utlovades sedan tidigare 30 miljarder kronor under två år för att hjälpa de flyktingar som finns på plats i Turkiet. Men det har gått trögt, endast 95 miljoner av de där 30 miljarderna har används och i dagens uttalande står det att den här processen ska snabbas på för att hitta konkreta projekt pengarna kan användas till.

Sverige står för 600 miljoner av de 30 miljarderna kronor som ska betalas till Turkiet.  Dessutom spikas det att under 2018 är EU och medlemsländerna beredda dubbla den summat och att alltså lägga sammanlagt 60 miljarder kronor på flyktingar och migranter i Turkiet.

– Det är intressant att de kommer så långt som att de tecknar att papper tillsammans, men bakom EU-ytan finns en stor splittring och det finns mycket kritik. Man säger att man inte ska ha kollektiva avvisningar utan var och en har fortfaraande rätt till sin asylansökan. Men hur gör man det i praktiken? Det kommer krävas otroligt många extra tjänster och kanske till och med lagändringar i Turkiet för att kunna hantera en asylprocess som just nu inte finns där, säger Alice Petrén, Sveriges Radios migrationskorrespondent. 

– Det är också intressant att man sätter ett datum till den 20 mars, om två dagar redan, det ska gå väldigt fort att sända en signal om att de inte ska komma dit. 

Alice Petrén säger i kvart i fem-ekot att det fortfarande råder många frågetecken efteråt om hur det här avtalet ska komma till stånd. 

– Flera ledare är överens om att det här avtalet bara kommer att stimulera smugglarna till att hitta nya vägar, säger hon. Smugglingen är en miljardindustri ska man komma ihåg och nu talas det bara om Syrier. Men irakier och afghaner som tidigare har ansetts ha tydligt skyddsbehov ingår inte alls i den här överenskommelsen. Hur man ska hantera dem är ett annat stort frågetecken. 

Texten uppdateras. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista