Tvångsinjsktioner på utvisningsresor
Kalibers reportrar har funnit brister i utredningen. Foto: TT. Montage:SR

Brister i utredning om tvångsinjektioner

2:03 min

En förundersökning gällande tvångsinjektioner vid utvisningar lades ner i höstas eftersom det enligt åklagaren inte fanns någon målsägare kvar i Sverige. Men en granskning av P1:s Kaliber avslöjar att en av de utsatta fanns i landet under hela förundersökningen.

– Jag fick injektioner, säger mannen som vi kallar för Nasir när han berättar om vad som hände när han skulle utvisas från Sverige.

Det var hösten 2014 som Kaliber kunde avslöja dokument som visade att det getts tvångsinjektioner med det lugnande preparatet Stesolid vid utvisningar från Sverige, som Kriminalvårdens transporttjänst genomfört tillsammans med gränspolisen.

Fram tills i höstas pågick en förundersökning rörande injektionerna, och två personer - en läkare och en sjuksköterska - misstänktes för misshandel. Men förundersökningen lades ner, bland annat eftersom det saknades vittnesmål från dem som fått injektionerna.

– Vi har bedömt det som lönlöst, eller jag har bedömt det, att vi inte skulle ha någon framgång med att få kontakt med de här personerna i de här länderna, sa åklagaren Lotta Karlsson.

Men Kaliber kan nu avslöja att en av personerna befunnit sig i Sverige under hela den tid som förundersökningen pågick. Han har funnits registrerad hos Migrationsverket och haft regelbunden kontakt med gränspolisen.

Nasir skulle utvisas till Libyen men blev aldrig insläppt i landet. Något som också framgår av dokumentation i förundersökningen. Och han berättar om hur han fick två injektioner på Arlanda, i samband med att han hölls fast av personal från Kriminalvården.

– Det kändes som om jag inte hade någon kraft, jag var kraftlös, säger Nasir.

Läkaren som gav lugnande har i en tidigare intervju och i förhör med polis sagt att Nasir tog emot en spruta frivilligt. Nu vill han inte kommentera Nasirs version av vad som hände. Kaliber har dessutom hittat ytterligare två personer som utvisats, som berättar hur de fick tvångsinjektioner.

Åklagare Lotta Karlsson överväger nu att ta upp förundersökningen igen.

– Om man har en målsägande i Sverige så kan den målsäganden kanske tillföra uppgifter som gör att man gör en annan bedömning.

Båda som var misstänkta nekar till brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista