Robert Hårdh, chef för Civil Rights Defenders. Foto: Markus Alfredsson
1 av 2
Robert Hårdh, chef för Civil Rights Defenders. Foto: Markus Alfredsson Foto: Markus Alfredsson
Injektion, svensk lagbok
2 av 2
Foto: Claudio Bresciani/TT, Henrik Montgomery/ TT

Skarp kritik mot förundersökning om tvångsinjektioner

2:23 min

Det riktas nu kritik mot hur åklagaren har skött utredningen av de tvångsinjektioner som ska ha getts vid utvisningar från Sverige.

Detta efter att P1-programmet Kaliber har kunnat avslöja brister i förundersökningen.

Kroppsligt påtvingade ingrepp strider mot svensk grundlag, säger Robert Hårdh, jurist och chef för Civil Rights Defenders.

– Det framgår klart och tydligt i vår grundlag och i de internationella konventioner som Sverige har antagit att man får inte ägna sig åt kroppsligt påtvingade ingrepp, säger Robert Hårdh.

– Därmed bör det också hållas någon ansvarig för de rättighetskränkningar som har skett, säger han.

I sjukvårdsrapporter från utvisningarna framgår det tydligt att det getts tvångsinjektioner.

En sjuksköterska, som tidigare var misstänkt, uppgav också i förhör att när han gett injektioner så var det ”ofta mot personens vilja”.

Men åklagaren tyckte ändå inte att det räckte för att väcka åtal för misshandel. Bland annat var de lugnande injektioner som getts inte starka nog att de kunde orsaka medvetslöshet, enligt experter som utredaren talat med. 

Åklagaren utredde inte heller ärendet som tjänstefel.

– Jag har gjort den bedömningen att vården inte är att bedöma som myndighetsutövning, säger åklagaren Lotta Karlsson.

Hur gör man den gränsdragningen?

– Jag kan bara konstatera att jag gjort den bedömningen. Jag nöjer mig med att svara så.

Robert Hårdh på Civil Rights Defenders har svårt att förstå åklagarens resonemang.

– Jag tycker det är ett solklart fall av myndighetsutövande. Vi pratar om personer som befinner sig frihetsberövade. Ändå så lyckas man formulera sig på ett sätt där svensk lag inte ger människor det grundlagsskydd och det skydd man har enligt internationell rätt.

Också den tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem tycker att det ser ut som myndighetsutövning, och att ärendet borde ha utretts som tjänstefel.

– Det som är mest intressant här tycker jag är det här med samverkan. Att det är flera som samverkar i ett tvångsingripande mot den här enskilde. 

Åklagaren överväger nu ändå att återuppta förundersökningen. Detta efter att Kaliber avslöjat att en av de som fått injektionerna befunnit sig på ett av Migrationsverkets boenden under hela förundersökningen. Trots det aldrig förhördes han aldrig av polis.

– Jag fick två injektioner. Jag blev kraftlös, säger "Nasir".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista