Minst två misstänkta terrorister greps under fredagens polisräd i Bryssel.
Minst två misstänkta terrorister greps under fredagens polisräd i Bryssel. Foto: Geoffrey Van der Hasselt/AP

Terrorforskare om gripandet i Bryssel

2:58 min

I dag har minst två jagade terrorister gripits i en polisräd i Kommunen Molenbeek i Bryssel. En av dem är vad som beskrivs i franska medier som Europas mest eftersökta man, Salah Abdeslam. Enligt terrorforskaren Hans Brun är gripandet ett viktigt steg i utredningen om terrorattackerna i Paris i november. 

Den gripne, Salah Abdeslam, har marockansk-fransk bakgrund och är född i slutet av 80-talet. Han misstänks ha spelat en central roll för parisattackerna i november förra året.

– Han är en av personerna som planerat och drivit igenom de här attackerna. Och det viktigaste just är att han antagligen sitter inne med en hel del kunskap om planeringen och genomförandet av novemberattackerna, säger Hans Brun i Ekots extrasändning.

Vad är din spontan reaktion, på att de har gripit honom?

– Det är ett litet steg framåt, hela underrättelseinhämtningen underlättas nu eftersom man kan sitta och förhöra honom i lugn och ro i månader framöver.

Hans Brun menar att man nu framför allt vill gå till botten med terrorattackerna i november samt få reda på om Salah Abdeslam och hans medarbetare har planerat flera attentat i Europa.

I tisdags dödades en misstänkt terrorist under en liknande räd i Bryssel. Enligt uppgifter ska polisen kommit Salah Abdeslam på spåren via den här personen som även ska ha bott i Sverige. 

– Det här är resultatet av en noga kartläggning och ett bra polisarbete. Och vi måste nog vänja oss vid tanken att det dyker upp personer i de här sammanhangen och även i andra våldsbejakande sammanhang som har olika typer av kopplingar till Sverige. Både i den jihadistiska miljön men även inom den moderna högerextrema miljön.

Hur viktigt är det här för fransk och belgisk polis?

– Det är framför allt viktigt i utredningen om novemberattackerna, men det är inget som löser alla problem gällande jihadistisk terror i Europa, det är det inte, säger Hans Brun. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista