Turkiska premiärministern skakar hand med EU:s ordförande Donald Tusk och Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.
Turkiska premiärministern skakar hand med EU:s ordförande Donald Tusk och Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Foto: Virginia Mayo/AP

Löfven nöjd över avtalet mellan EU och Turkiet

"Affärsmodellen för människosmugglarna ska knäckas"
1:47 min

På EU-toppmötet i Bryssel blev det i dag klart med en uppgörelse mellan EU och Turkiet om hur Turkiet ska hjälpa EU att stoppa flyktingströmmarna mot Europa. Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu talade om en historisk dag.

– Det är en historiska dag för att i dag nådde vi en viktigt överenskommelse mellan EU och turkiet, sa Ahmet Davutoglu i dag.

Men EU:s ordförande Donald Tusk ville inte hålla med.

– Som historiker kan jag inte säga om det är historiskt eller ej men säkert är att det är ett genombrott i relationerna med Turkiet, sa Tusk.

Genombrottet handlar främst om att de flyktingar som kommer från Turkiet till Grekland från och med nu på söndag ska skickas tillbaka till Turkiet. Av de som är syrier kommer maximalt 72 000 att få möjlighet att bosätta sig i något EU-land. Icke-syrier får söka asyl i Turkiet.

De flyktingar som redan finns i Grekland ska inte skickas till Turkiet utan få söka asyl i Europa.

Turkiet ska förutom utlovade 30 miljarder kronor till flyktinghjälp få ytterligare lika mycket 2018.

Priset EU dessutom betalar är visumfrihet till de flesta EU-länder för alla turkar. Och så ska ytterligare ett kapitel öppnas i förhandlingarna om turkiskt EU-medlemskap.

Sveriges statsminister Stefan Löfven är nöjd att man slutit avtalet.

– Jag tycker det är bra att vi fått till ett avtal som kan sätta stopp för de här farliga resorna och den här människosmuggling som pågått över haven där över 400 människor har dött bara i år. Och istället komma till en ordning där vi migration med säkerhet och ordning och reda.

Tror du att det blir ordnade former för det är ju enormt många människor och mycket som inte är på plats?

– Ingen kan garantera någonting. Men jag tror att det ska fungera för det är just den här affärsmodellen för människosmugglarna, det är den som ska knäckas, säger Stefan Löfven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".