Lax Foto: Hector Amezcua/TT
Foto: Hector Amezcua/TT

Dyr lax väntas bli än dyrare

1:04 min

Vi svenskar är bland de som äter mest lax i världen, fem kilo per person om året i genomsnitt. Sedan årsskiftet har priset gått upp rejält och i höst kan laxen bli ännu dyrare, enligt Marius Gaard som är analytiker inom sjömat på Swedbank i Norge.

Sedan årsskiftet har marknadspriset på lax gått upp med 10-15 procent som en följd av att laxodlingarna i ett av de stora exportländerna Chile slagits ut av algblomning. Och när 100 000 ton i årlig produktion sopats bort har nu storkonsumenten USA i stället börjat köpa lax från Europa.

Och som för det mesta betyder ett minskat utbud också högre priser, som bland annat innebär högre inkomster för Norge som är världsledande inom laxodling.

Men var priset på sikt hamnar är osäkert i dag, säger Marius Gaard. Ett scenaroi är ännu högre priser i höst - när Chiles odlingar helt slagits ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista