Vita huset
Statminister Stefan Löfven och hans nordiska kollegor ska besöka USA:s president Barack Obama den 13 maj. Foto: TT/arkiv

Löfven träffar Obama i maj

1:26 min

USA:s president Barack Obama har bjudit in Sveriges statsminister Stefan Löfvén och hans nordiska kolleger till ett möte i Vita huset i maj.

Den 13 maj ska den svenske, norska, danske och isländske statsministern och Finlands president träffa Barack Obama här i Washington. Det är ett svarsbesök efter Obamas besök i Stockholm i september 2013.

Enligt Sveriges ambassadör i Washington, Björn Lyrvall, är det "väldigt unikt" att fem länder bjuds på officiellt besök tillsammans, som en region.

Han ser det också som en "stark markering" av Obama-administrationens intresse för hur de nordiska länderna samarbetar i olika frågor.

Enligt Vita Huset ska ländernas företrädare bland annat diskutera samarbete för att stävja terrorism och extremism, samt klimatfrågor och migrations- och flyktingkrisen.

Innan president Obama åkte på besök till Stockholm för drygt två år sedan, tog han emot de baltiska ländernas statsministrar i Washington, bland annat för att tala om säkerheten kring Östersjön.

Det kommer också upp på majmötet, säger ambassadör Lyrvall till Ekot.

På en fråga om vad som är särskilt viktigt att ta upp från svensk sida, svarar Björn Lyrvall spontant jämställdhetsfrågor, säkerheten i norra Europa, läget i Syrien och migrationen.

Det blir en bred agenda över alla fält, säger Lyrvall, och lägger till frågor om utvecklingen i Arktis och läget för handelsavtalet mellan USA och EU, kallat TTIP.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista