President Francois Hollande förväntar sig nu en snabb begäran från franska myndigheter om att Abdeslam utlämnas till Frankrike.
President Francois Hollande förväntar sig nu en snabb begäran från franska myndigheter om att Abdeslam utlämnas till Frankrike. Foto: Aurore Belot, Thierry Monasse/TT

Lättnad i Frankrike efter gripandet av Salah Abdeslam

Hollande berömde polissamarbetet
2:06 min

I Frankrike ska regeringen hålla ett extrainkallat försvarsmöte i dag efter terrorgripandet i Bryssel i fredags.

Nu är förhoppningen att fler frågetecken ska rätas ut efter gripandet av en av de huvudmisstänkta för attentaten i Paris i november. 130 människor dödades och över 300 skadades. Många offer och anhöriga känner en lättnad efter gripandet, säger en talesperson till fransk tv.

– Mina klienter hyllar polisinsatsen, samarbetet mellan den belgiska och franska polisstyrkorna och hur de lyckades gripa Abdeslam i livet, säger advokaten Samia Maktouf. 

Frågorna är många här nu. Kommer polisen att få mannen som varit Europas mest jagade brottsling att prata nu? Hur kunde han gömma sig så länge, har han varit i Belgien hela tiden?

Att befinna sig där det finns ett nätverk kan underlätta för en brottsling.

President Francois Hollande förväntar sig nu en snabb begäran från franska myndigheter om att Abdeslam utlämnas till Frankrike. Hollande berömde också polissamarbetet i går kväll och betonade att inga oskyldiga kom till skada vid den stora insatsen med skottlossning.

Abdeslam ska ha hyrt en bil under falsk identitet före dåden och skjutsat terroristerna till konsertlokalen Bataclan.

Efter attentaten kontrollerades han flera gånger av franska poliser men var då ännu inte misstänkt och kunde slinka tillbaka till Belgien. Frågan är om det var han som slängde ett bombbälte i en papperskorg.

Islamiska staten pekade efteråt ut en del av Paris som en attentatsplats där inget hände. Kanske var det meningen att han skulle begå ett attentat där, men ångrade han sig eller så fick något fel.

Abdeslams bror var en av terroristerna som sprängde sig själv till döds.

Nätverket är större än vad man tidigare trott, enligt Hollande. Utredningen fortsätter nu dag och natt och gripandena i Bryssel är långt ifrån en slutpunkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".