Barnen verkar gladare än de vuxna i flyktinglägret Minawao. Många av de vuxna har utsatts för grova övergrepp. Foto: Richard Myrenberg/SR
1 av 2
Barnen verkar gladare än de vuxna i flyktinglägret Minawao. Många av de vuxna har utsatts för grova övergrepp. Foto: Richard Myrenberg/SR
Boko Haram slog sönder hans kropp. John Yakubu försökte försvara machetehuggen med sina armar. Idag kan han knappt gå och inte använda sina armar. Men han är i trygghet i flyktinglägret Minawao i norra Kamerun.
2 av 2
Boko Haram slog sönder hans kropp. John Yakubu försökte försvara machetehuggen med sina armar. Idag kan han knappt gå och inte använda sina armar. Men han är i trygghet i flyktinglägret Minawao i norra Kamerun. Foto: Richard Myrenberg/SR

De har flytt från Boko Haram

1:25 min

Terrorgruppen Boko Harams härjningar i nordöstra Nigeria har lett till att tiotusentals dödats och miljoner befinner sig på flykt. Även grannlandet Kamerun har dragits in i konflikten.

Bara fyra mil från gränsen till områden som behärskas av Boko Haram ligger flyktinglägret Minawao i norra Kamerun. Lägret har vuxit markant de senaste månaderna i takt med att det militära trycket på Boko Haram har ökat.

56 000 bor här i dag. Omkring femton nya anländer dagligen, i januari var det hundratals som kom varje dag.

Det är ett relativt väl fungerande läger med sjukstugor och skolor för barnen.

Men det rymmer också många svårt skadade, mentalt och fysiskt, av Boko Harams våld.

Rahela Amos flydde hit för en månad sedan. Hon skakar lite när hon pratar.

Under 10 månader och femton dagar var hon fången hos Boko Haram, där hon utsattes för grova övergrepp och tvingades gifta sig med en av Boko Haram-krigarna.

John Yakubu kan knappt gå och han kan inte använda armarna längre sedan Boko Haram-män försökt döda honom med machetes.

Hans räddning var att han svimmade vilket fick dem att tro att han var död. I dag är han svårt traumatiserad.

– När jag hör buller eller tumult i lägret så kommer minnesbilderna tillbaka, och jag är rädd för att de har kommit hit, säger han.

Hör mer om detta i söndagens Godmorgon, världen!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista