Föreslaget skydd till visselblåsare otillräckligt
Föreslaget skydd till visselblåsare otillräckligt Foto: Fredrik Sandberg, Ingvar Karmhed/TT

Föreslaget skydd till visselblåsare "otillräckligt"

2:03 min

Regeringens förslag om visselblåsarskyddet är för svagt och kan leda till ett tystare samhälle. Det menar Claes Sandgren, professor i civilrätt och före detta ordförande i institutet mot mutor.

Claes Sandgren är professor i civilrätt och före detta ordförande i institutet mot mutor.

– Skyddet blir otillräckligt enligt min mening. Regeringen menar att när repressalier har vidtagits mot medarbetare ja då kan han eller hon få ersättning. Jag menar att det vore bättre om man inte minst säkerställer att den som vill kan få sina identitet skyddad, för då kan inte arbetsgivare vidta repressalier. Det är egentligen viktigare för en arbetstagare än att om han eller hon drabbas av repressalier kunna få ekonomisk ersättning. På det sättet blir lagförslaget rumphugget, säger han.

Claes Sandgren skriver på DN Debatt att regeringens proposition om visselblåsare saknar två delar som fanns med i den statliga utredningen.

Det ena är att företag bör ha rutiner för dem som slår larm om missförhållanden, eftersom många anställda inte vet hur det ska gå till eller vart man ska vända sig när man ska anmäla missförhållanden.

Det andra som Sandgren tar upp är att visselblåsarens identitet bör vara skyddad så att arbetsgivaren inte kan vidta repressalier mot den som anmäler missförhållanden, till exempel mot en anställd som anmäler att arbetsgivaren bedriver miljöfarlig verksamhet.

– Vad det hela går ut på att folk, anställda ska kunna våga slå larm om missförhållanden utan att vara rädda. Om det finns system med rutiner, om man kan rapportera och veta att identitet inte avslöjas för arbetsgivaren, ja då vågar man dra fram missförhållanden i ljuset, säger han.

Professor Claes Sandgren tror att med regeringens förslag blir det ursprungliga syftet att stärka visselblåsarnas ställning missriktad.

– Enligt min mening får vi ett lite tystare samhälle, det borde vara missförhållanden som borde rapporteras och som borde åtgärdas, men de kommer att förbli okända om inte arbetsgivare tvingas ta itu med dem, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista