Turkisk polis spärrar av kvarteren nära Istiklalgatan efter att en explosion inträffat på lördagen.
Turkisk polis spärrar av kvarteren nära Istiklalgatan efter att en explosion inträffat på lördagen. Foto: Bulent Kilic/AFP/TT

Explosion i centrala Istanbul

Ekots extrasänding: Explosion i Istanbul
36 min

Fem människor dödades och 36 skadades i explosion i Istanbul rapporterar Reuters. Enligt UD:s presstjänst ska ingen svensk medborgare vara bland de berörda offren.

Explosionen inträffade på den populära gågatan Istaklar, nära Taksimtorget, enligt al Jazira. I CNN Türks sändning från platsen syns flera ambulanser med blinkande lysen som står parkerade längs gatan.

Enligt CNN ska även helikoptrar cirkulera i området.

Flera attentat har skakat Turkiet under den senaste tiden. I söndags dödades minst 35 människor när två självmordsbombare slog till mot Kizilaytorget i huvudstaden Ankara.

Och den 17 februari dödade en bilbomb i Ankara närmare 30 människor och skadade ett stort antal personer, framförallt militärer. För det har den kurdiska militanta gruppen TAK har tagit på sig ansvaret.

Frilansjournalisten Tomas Thoren befinner sig bara några hundra meter från platsen för explosionen.

– Det cirkulerar två polishelikoptrar över området just nu och sirenerna låter starkt. Det är också mycket mindre personer på gatorna än normalt, säger Tomas Thoren. 

Guvernören i Istanbul har bekräftat att det rör sig om en självmordsbomb. Fyra har dödats, varav en är den misstänkta självmordsbombaren. 21 har skadats, enligt guvernörens uppgifter till medierna.

Suzi Erşahin är kulturråd på svenska konsulatet i Istanbul, som ligger precis i anknytning till explosionsplatsen vid gågatan Istaklar.

– Det är en shoppinggata lite som Drottninggatan i Stockholm, det är fullt av affärer av alla slag.  Precis där den här bomben har skett är det ett stort varuhus och platsen är ett välkänt och populärt turistmål.

Vad händer på er arbetsplats vid en sådan här händelse?
– I ett sånt här akut skede försöker vi tar oss till konsulatet för att vara tillgängliga, men vi vet inte ens om vi kan ta oss dit.

Det har ju varit väldigt oroligt i Turkiet den senaste tiden. Hur känns det att bo i Turkiet just nu?
– Jag har personligen inte känt någon direkt oro, förutom inför den här kurdiska nyårshelgen, då det har gått ut ganska mycket varningar om att man ska vara extra försiktig, säger Suzi Erşahin och fortsätter:

 I går hade jag ett möte på ett café, som normalt sett brukar bubbla av människor på fredagar. Men det var ingen där förutom vi. Jag tror att folk är speciellt rädda den här helgen och folk har bestämt sig att hålla sig inomhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".