Protest till stöd för regeringen i Rio
1 av 3
Protest till stöd för regeringen i Rio. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio
Jurema batista, som stödjer regeringen "eftersom de gjort mycket för marginaliserade grupper i samhället".
2 av 3
Jurema batista, som stödjer regeringen "eftersom de gjort mycket för marginaliserade grupper i samhället". Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio
Protester till stöd för regeringen i Rio
3 av 3
Protester till stöd för regeringen i Rio. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.

Ytterligare protester i Brasilien

2:05 min

Igår hölls återigen protester i flera städer runt om i Brasilien - både för och emot regeringen. I São Paulo blev det våldsamt, men i Rio hölls en fredlig demonstration där tiotusentals människor samlades för att visa sitt stöd för president Dilma Rousseff. 

"Ingen statskupp! Vi tillåter ingen statskupp!" Det skanderade människor som samlades i centrala Rio de Janeiro igår, för att visa sitt stöd för den sittande regeringen.

Den senaste veckan har demonstrationerna avlöst varandra runt om i Brasilien, och hundratusentals brasilianare kräver att president Dilma Rousseff avgår på grund av den korruptionshärva som involverar flera högt uppsatta politiker och företagsledare.

Protesterna eskalerade när Rousseff i förrgår utnämnde den korruptionsanklagade expresidenten Lula da Silva till stabschef, något som ger honom viss rättslig immunitet.

– Jag tror inte att Lula har blivit minister för att försöka undkomma rättvisan, utan för att han är en skicklig politiker som kan förhandla med oppositionen, sa Jurema Batista, som kom till demonstrationen i Rio med bröstet fullt av dekaler till stöd för president Dilma Rousseff.

– Den här regeringen har gjort mycket för oss kvinnor, för oss svarta, för fattiga, sa Jurema Batista.

I flera städer hölls igår manifestationer både för och emot regeringen. I São Paulo utbröt våldsamheter och polisen sköt tårgas mot demonstranter. Det här är den värsta kris som styrande Arbetarpartiet upplevt under sina 13 år vid makten.

– Men det här kan också ses som en framgång för Brasilien: att politiker åtalas och att människor protesterar mot korruptionen är i grunden något bra. Brasilianarna har politiserats, sa Lorena Comparati som kom till demonstrationen i Rio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista