montage med Isabella Lövin och pojke med kartong från World food programe på huvudet
Foto: TT

Vill påverka FN-organet mot miljömässigt hållbarhet

2:19 min

Regeringen har nu tagit beslut om att försöka påverka världens största hjälporganisation, FN-organet World Food Programme, att vara pådrivande för klimat- och miljömässig hållbarhet. Att organisationen inte ska skicka rika länders överskott utan stimulera den lokala produktionen. 

World Food Programme, WFP, kan som mycket stor uppköpare av mat ställa krav på klimatneutral produktion säger biståndsminister Isabella Lövin (MP).

Bakom de ökande svenska kraven ligger bland annat Riksrevisionens tidigare kritik om otydliga riktlinjer och uppdrag när det gäller bistånd till FN-organen säger biståndsminister Isabella Lövin.

– Vi höjer ambitionerna väsentligt för att gynna lokala marknader och stärka utvecklingsländernas jordbruksproduktion och också att det ska vara miljömässigt hållbart och att man ska ha en analys utav hela World Food Programmes aktiviteter.

Sverige är med cirka 600 miljoner kronor per år en av de största givarna till WFP, World Food Programme, och Sverige har goda utsikter att få gehör för de nya kraven säger Isabella Lövin.

World Food Programme är alltså världens största humanitära hjälporganisation och försörjer cirka 80 miljoner människor med mat. Ibland i katastrofläge med akut brist på mat, men i de flesta fall under mycket lång tid på grund av pågående konflikter som till exempel i Sydsudan.

– I själva verket är det så att man försörjer flyktingläger år ut och år in och i åratal och då kan man planera för hur matförsörjningen ska se ut. Man kan faktiskt se till att man köper upp i utvecklingsländerna själva, säger Isabella Lövin.

Sverige kräver nu att WFP ska ändra inriktning och inte skicka överskott av rika länders matproduktion utan se till att köpa så mycket som möjligt lokalt. Stimulera odling och livsmedelstillverkning där flyktingarna finns. Kontanter eller kuponger bör användas till hjälp för att lokala mathandeln ska stimuleras, säger Isabella Lövin.

WFP ska också arbeta för att verksamheten ska bedrivas på ett miljömässigt hållbart sätt, och att en hållbarhetsstrategi tas fram.

– I dag så ser vi att en fjärdedel ungefär av all mat som man distribuerar, det kommer från rika länders jordbruksöverskott, och det gynnar inte lokala marknader och det kan tvärtom slå ut lokala bönder och lokala matmarknader att vi skeppar in tonvis med mat från matöverskott från Brasilien eller USA, som ofta sker. 

– Så här vill vi verkligen skärpa World Food Programmes ambitioner och egen policy så att man i högre grad än nu köper upp mat lokalt och också ser till att man gynnar dom lokala marknaderna och den lokala ekonomin, säger Lövin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista