Advokad Sven Mary framför hav av mikronfoner i montage med ambulans och polisman
Salah Abdeslams advokat Sven Mary. Foto: Peter Dejong/TT

Abdeslam anklagas för mord med terroristmotiv

1:39 min

Den gripne misstänkte terroristen Salah Abdeslam anklagas nu formellt för delaktighet i mord med terroristmotiv och delaktighet i terrororganisations aktiviteter. Han greps vid polisinsats i Bryssel igår. Enligt åklagaren tänkte Abdeslam spränga sig själv vid Stade de France, men ångrade sig. 

Salah Abdeslam vägrar att bli utlämnad men kan tänka sig att samarbeta med belgiska myndigheter, enligt advokaten Sven Mary i Belgien.

I dag har Europas mest eftersökte man förts från sjukhuset till ett högsäkerhetsfängelse där en cell stått redo under de månader som jakten pågått.

Ett fingeravtryck på ett glas, samt en oväntat stor pizzabeställning kan ha varit faktorer som beseglade den misstänkte terroristen Salah Abdeslams öde. 

Abdeslam ska ha medgett att han var i Paris vid attentaten. Han misstänks ha skjutsat terroristerna och belgiska myndigheter har nu formellt anklagat honom för delaktighet i mord med terroristmotiv och delaktighet i terrororganisations aktiviteter.

Enligt en åklagare i Paris ska den terrormisstänkte ha sagt till de belgiska utredarna att han planerade att spränga sig själv vid stadion i Paris i samband med dåden, men ångrade sig.

Ett självmordsbälte hittades i en papperskorg efter dåden.

Nu uppmanar Interpol till extra vaksamhet vid landgränser eftersom andra inblandade kan tänkas försöka fly från Europa. Vid den stora polisoperationen i Brysselområdet greps fem personer i går.

– Det är ett hårt slag mot terroriströrelsen IS i Europa, säger Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve.

Här i Paris har franska regeringen hållit ett extrainkallat försvarsmöte idag om arbetet mot terrorismen. Insatserna de senaste veckorna har oskadliggjort flera personer som är extremt farliga och väldigt övertygade, enligt inrikesministern som upprepar att kriget mot terrorismen ska vinnas.

Hotet är fortfarande högt mot Frankrike och Belgien, enligt landets regeringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista