Ygeman och tält.-
Enligt Ygeman kan Sverige bistå med tält och prefabricerade hus men även experter och viss personal. Foto: TT

Sverige redo att hjälpa Grekland

1:58 min

Svenska myndigheter förbereder sig nu för att kunna bistå Grekland med hjälp efter flyktingöverenskommelsen. Vad Sverige ska hjälpa till med är ännu inte klart, och från regeringen inväntar man vad Grekland begär för hjälp.

–- Det beror på vad Grekland kommer med för önskemål. Det kan handla om prefabricerade hus och tält som finns hos myndigheten för samhällssydd och beredskap.  Det kan handla om experter från migrationsverket, det kan handla om personal eller olika former av materiel, från polis eller kustbevakning, säger

Och hur snabbt räknar du med att svensk hjälp kan vara på plats i Grekland?

– Det beror ju helt på vilken hjälp vi prata om. Prefabricerade hus och tätt finns ju färdiga i lager. Där kan vi vara ganska snabbt på plats. När det gäller personal är det lite längre starttider, så de måste ha en chans att förbereda sig på uppdraget.

Enligt överenskommelsen ska flyktingar som kommer från Turkiet till Grekland, redan från och med i morgon söndag kunna skickas tillbaka till Turkiet.  Sedan tidigare har Grekland aviserat att man kommer att behöva hjälp med är att göra individuella prövningar av de flyktingar som kommer Turkiet till Grekland. Och på svenska migrationsverket går man nu igenom vilka resurser som finns, säger presschef Fredrik Bengtsson.

–- Ja, det är ju som bekant på myndigheten ett väldigt pressat läge redan nu. Vi har långa handläggningstider, och vi har många ärenden som ska avgöras, det kommande året och åren framöver, och vi får naturligtvis titta på i vilken utsträckning vi kan avvara resurser från ordinarie verksamhet.

Men är det realistiskt med det tryck som ni har när det gäller asylansökningar här hemma?

– Ja, jag tycker det är realistiskt att bidra på något sätt. Det här är ett åtagande som man nu på europeiskt håll nu har bestämt sig för och då måste Sverige, och i det här fallet migrationsverket vara med och bidra.

Polisen som redan har redan flera personer på plats inom ramen för en Frontex-operation har fått en fråga från justitiedepartementet om man kan bistå, säger Patrik Engström chef för nationella gränspolissektionen. Inriktningen på den personal som behövs rör framför allt om återvändande och återsändande av flyktingar.

Det kan handla om allt från att behandla ansökningar till att säkra dokument till att hjälpa till med återresan.

– Vi kommer att i så stor uträckning som möjligt hjälpa Grekland i den här situationen. Exakt med hur mycket personal och exakt när de kan resa ner går inte att svara på idag.

Vad kommer att vara avgörande för många ni skickar ?

– Huvudsakligen avgörande det är ju att vi måste kunna klara vår egen verksamhet här hemma i Sverige.

Vi har återinfört gränskontroll mot Danmark och Tyskland, vi har ID-kontroller i Danmark, och vi behöver förbereda oss för ett ökat antal verkställighetsärenden. Och dessutom går vi så småningom in i semestertider.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista