Människor inspekterar hus som bombats sönder i Jemens huvudstad Sanaa. Foto: Hani Mohammed/TT.

Möjliga krigsbrott i Jemen

2:43 min

Attacken som genomfördes i Jemen i tisdags, var en av de värsta sedan kriget i Jemen inleddes för ett år sedan, ett krig som hamnat i skuggan av andra internationella kriser som Syrien, den så kallade islamiska staten IS, och flyktingkatastrofen.

24 barn miste livet blodbadet på bymarknaden i nordvästra Jemen, bland de över 100 döda fanns tio kroppar som var så svårt brända att de inte kunnat identifieras.

– Dessa fruktansvärda incidenter i Jemen fortsätter att inträffa med oacceptabel regelbundenhet, sa FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter, den jordanske prinsen Zeid al Hussein, vars mamma är svenska.

Han konstaterade också att dubbelt så många civila som stridande dödats i detta krig där skolor, sjukhus, kliniker, bröllop och fabriker har utsatts för förödande flygattacker, som kan utgöra krigsbrott och brott mot mänskligheten.

Saudiarabien förnekar att man bombar civila mål, men FN:s undersökningsteam som besökte den bombade marknadsplatsen kunde inte finna några tecken på vare sig stridande styrkor eller militära installationer i området vid tiden för attacken.

Kriget i Jemen är ett av flera så kallade proxykrig i Mellanöstern. Krig genom ombud. Där ärkerivalerna Iran och Saudiarabien bekämpar varandra i tredje land. Houthirebellerna, som tog makten i Jemen för ett och ett halvt år sedan, får stöd av Iran. Medan den regeringen rebellerna störtade, stöds av Saudiarabien och västvärlden.

Saudiarabien och landets unge äventyrlige försvarsminister, Mohamed bin Salman, har upprepade gånger anklagats för vårdslöshet och risktagande i Jemen. Vid sidan av den humanitära katastrofen, har USA:s underrättelsetjänst har konstaterat att Yemens gren av Al Qaida har blivit starkare och kunnat dra nytta av konflikten.

Kriget har försatt USA i en besvärlig sits. När kriget inleddes, var Obamaadministrationen mån om att blidka det Saudiska kungahuset som då starkt oroade sig för Irans ökande inflytande i regionen i samband med det Iranska kärnteknikavtalet. 

Jemenkriget pekas ofta ut som ett exempel på amerikansk dubbelmoral - i Jemen samarbetar Washington med Saudiarabien, men i Irak samarbetar USA med Iran mot IS.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista