Aftonbladet och Svenska Dagbladet fredagen den 30 september 2011.
Foto: Malin Askner/Sveriges Radio

It-expert: Tecken på att attacken pågår fortfarande

69 min

Flera av de stora riksmediernas webbplatser har drabbats av en it-attack. Bland annat Aftonbladet, Expressen, DN och SvD har drabbats av stora störningar och legat nere under kvällen. En brottsutredning är inledd.

– Vi har haft sådana här stötar tidigare, men inte så här samordnade, säger Anders Ahlqvist, IT-brottsexpert på NOA, Nationella operativa avdelningen, som har tagit över det samordnade ansvaret för den fortsatta utredningen.

Är det här den största attacken som ni har sett från polisen sida?

 Som vi kan överblicka just nu så skulle jag nog tro att den är det. 

Hur länge pågick den här attacken?

– Ja, jag tror att den fortfarande pågår. Om man kontrollerar vissa hemsidor så är det fortfarande svårt att komma fram fortfarande. 

Hur jobbar polisen med den här frågan just nu?

– Nu handlar det väldigt mycket om att samla in fakta och ta reda på vad som egentligen har hänt. Sedan använder vi också vårt nationella och internationella kontaktnät för att skaffa oss information, säger Anders Ahlqvist, IT-brottsexpert på NOA.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson bekräftade under lördagskvällen på Twitter att det är en it-attack som pågår: "Det är naturligtvis mycket allvarligt att svenska nyhetssajter attackeras. Men att någon vill stoppa nyhetsförmedling bekräftar dess värde".

Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Dagens Industri, Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad låg under kvällen nere helt eller delvis.

Strax före det att sajterna slutade fungera lades ett anonymt twitterkonto ut hot om attacker de kommande dagarna mot svenska myndigheter och medier som "sprider falsk propaganda".

"Det här är vad som händer när man sprider falsk propaganda Aftonbladet.se #offline@Aftonbladet", twittrar ett anonymt konto vid 20-tiden i dag. 

Karin Olsson, ställföreträdande ansvarig utgivare på Expressen sa under lördagskvällen att de drabbats av allvarliga driftstörningar.

– Sajten har slagits ut, det går inte att uppdatera. Nästan samtliga Sveriges nyhetssajter har upplevt samma problem. Den här typen av massiv utslagning har vi aldrig sett på Expressen. Det är en oerhört allvarlig situation vi har just nu, säger hon. 

– Allt tyder på att det är en medveten attack, finns egentligen inget annat sätt att detta kan hända, säger Karin Olsson.

Enligt it-experten Robert Malmgren är överbelastningsattacker svåra att skydda sig mot om man inte är förberedd. Men svenska medier och myndigheter blir bättre och bättre på att skydda sig.

 – Men det här får bli en väckarklocka, att det här måste tas på allvar, säger han. 

Måns Nilsson på Sveriges Radios it-avdelning började gå in och kolla data när han först hörde om en eventuell planerad attack.

Han säger till Ekot att han prick klockan 19:30 såg att det började gå väldigt mycket trafik, tecken på en så kallad överbelastningsattack. Sveriges Radio verkar inte ha drabbats.

– Den enda information jag fått är att trafiken ökat något, men jag tror att det handlar om att folk söker information snarare än att det skulle vara en attack, säger Måns Nilsson. 

Enligt statistisk hos företaget Netnod ökade datatrafiken från ryska internetoperatörer drastiskt under kvällen. 

Det behöver dock inte betyda att attacken har sitt ursprung i Ryssland, men pekar på att den eller de som ligger bakom på olika sätt har dirigerat attacken genom landet, eller utnyttjat virusinfekterade ryska datorer.

Även it-experten Robert Malmgren betonar att det är viktigt att inte peka finger.

– Att trafiken kommer från det hållet kan också bero på att det är datorer som sitter på det nätet. Så det kan vara så att trafiken kommer från det hållet men det säger inget om vad som är källan, säger han. 

Jon Karlung, som är vd för internetleverantören Bahnhof, menar att attacken var väl avvägt.

– Det här är vad jag skulle säga ett angrepp som med viss kirurgisk precision riktar in sig på svensk media. Man har hittat sårbarheter i sajterna och sen har man slagit ut dem, säger Jon Karlung.

Polisen arbetar nu med att spåra det anonyma twitterkonto som framförde hot strax innan den massiva överbelastningsattacken mot svenska mediesajter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista