Fransk terroriståklagare.
Terroriståklagaren Francois Molins, som utreder attackerna i Paris i november förra året. Foto: Jacques Brinon/TT

Allt fler detaljer om Salah Abdeslam

2:18 min

Den misstänkte terroristen greps i fredags i Brysselområdet. Och terroriståklagaren i Frankrike som utreder attackerna i Paris i november beskriver att Abdeslam hade en central roll för att organisera och genomföra attentaten där 130 människor dog.

– Den åttonde oktober köpte Abdeslam 15 liter med en vätska, säger terroriståklagaren Francois Molins, som beskrev en rad inköp för tillverkning av bomber.

– Abdeslam har också ha rest runt i en rad länder för att ta emot terrorister som anlänt till Europa, säger Molins.

Den misstänkte terroristen är en nyckelperson i utredningen eftersom han överlevde.

Han har i de första förhören uppgett för de belgiska utredarna att meningen var att han skulle spränga sig själv vid Stade de France, men att han ändrat sig.

– De inledande uppgifterna bör hanteras med största försiktighet. Abdeslam har en hel del att förklara, betonade Molins.

Varför begav sig terroristen då till ett helt annat område? Abdeslam ska ha släppt av terrorister vid Stade de France och sen fortsatt in mot staden.

Han har befunnit sig i Paris 18:e arrondissementet. Dagen efter attentaten tog Islamiska staten, IS, på sig dåd även i det området, trots att inget skett där.

– Frågan är om han skulle delta i attentat där som inte blev av? säger terroriståklagaren.

Det var tre grupper med tre terrorister i varje. Abdeslam var den tionde terroristen. Kan det ha funnits en fjärde grupp med Abdeslam och två terrorister till? - undrar en fransk rättsexpert.

Terroriståklagaren Francois Molins fick också frågan om de gripna i Bryssel kan ha haft planer på nya attentat nu med tanke på vapnen de hade.

– Det kan man alltid tänka sig. Människor som går under jorden med automatvapen har inga bra avsikter, svarade Molins.

Gripandena nu kan leda till hämndattacker och franska regeringen betonar att det är en mycket hög risk för attentat.

Salah Abdeslams vägran att bli utlämnad från Belgien till Frankrike kan förhala processen med upp till 90 dagar, men han kan inte förhindra ett utlämnande, enligt Frankrikes justitieminister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista