Färgad man vinkar glatt mot kameran
1 av 3
Obama träffade en av sina företrädare, Lincoln, på Havannas stadsmuseum. Foto: Ramon Espinosa
Leende sminkad blond kvinna med stort hår framför glasvägg.
2 av 3
Exilkubanen Clara Roteta i Miamis "lilla Havanna" tycker att president Barack Obama gör helt fel som reser till Kuba. Fria val och mänskliga rättigheter på Kuba är hennes krav. Foto: Inger Arenander/Sveriges Radio.
Gråhårig man med skägg klädd i ljusgrå skjorta och solglasögon.
3 av 3
Exilkubanen Jose Ortega gillar inte Barack Obamas politik. Som att lämna ifrån sig sitt hus utan att få ersättning, säger han. Foto: Inger Arenander/Sveriges Radio.

Exilkubaner kritiserar Obama

2:14 min

Under söndagen ankom president Barack Obama på ett historiskt besök till Kuba. Det är första gången på nästan 90 år som en amerikansk president sätter sin fot på ön och besöket markerar att Obama vill normalisera förbindelserna mellan det kommunistiska Kuba och USA.

Obamas politik är högst kontroversiell bland de många exilkubanerna i Miami, i stadens "lilla Havanna", bara en halvtimmes flygresa från den kubanska huvudstaden.

Det är fullt med folk vid lunchtid vid välkända Café Versailles i Miami och alla har synpunkter på att president Barack Obama öppnar förbindelserna med Kuba.

Clara Roteta, totalpassionerad med högt tuperat blont hår och dramatisk sminkning, säger att Obama är den värsta president USA har haft och att han inte borde åka till Kuba.

– Han åker inte dit för att begära fria val, att de politiska fångarna släpps eller jobb för kubanerna. Jag är helt mot hans resa, säger Clara Roteta som lämnade Kuba för mer än femtio år sedan.

Det gjorde José Ortega också. Han tycker att Obama är som en man som ger bort sitt hus utan att få betalt.

– Att Obama åker till Kuba ger bara regimen mer makt, de är mördare. Obama tror att de ska ändra sig, men det kommer de inte att göra, säger José Ortega.

President Obama reser till Kuba med ett sällskap av affärsmän och kongressledamöter i hopp om att öppna för affärer över gränsen och att öka stödet i kongressen för lättnader i det mer än femtioåriga handelsembargot mot Kuba.

Sedan presidenten beslutat att börja normalisera förbindelser med det kommunistiska Kuba har han fattat flera beslut som gör det lättare för amerikaner att resa till Kuba och att investera där i hopp om att ökade kontakter ska leda till mer demokratisering och fria val på ön.

Under sin resa ska Obama också träffa kubanska oliktänkande och Vita Huset ska ta upp frågor om mänskliga rättigheter har det sagts i förhandsinformationen.

Barack Obama ska hålla ett tal i Havana som kommer att direktsändas.

Han kommer att träffa Kubas president Raul Castro, men inte brodern, den mångårige tidigare ledaren Fidel Castro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista