Dagens Nyheters och Expressens hus på Marieberg i Stockholm. Foto: Bertil Ericson/TT.
Dagens Nyheters och Expressens hus på Marieberg i Stockholm. Foto: Bertil Ericson/TT

Koordinerad IT-attack slog ut flera sajter

1:14 min

Flera stora nyhetsmediers webbsidor drabbades under gårdagen av en koordinerad IT-attack.

Under några timmar under lördagskvällen gick det inte att nå bland annat Aftonbladet och Expressens webbsidor.

– Driftstörningar är något som drabbar stora sajter då och då, men den här typen av massiv utslagning har vi faktiskt aldrig sett, säger Karin Olsson.

Förutom Expressen så drabbades bland annat Aftonbladet och Dagens Nyheter av vad som beskrivs som en koordinerad överbelastningsattack.

Även ett stort antal större företag ska ha drabbats, men det finns inga bekräftade uppgifter på vilka som kan ligga bakom.

IT-organisationen Netnod, som bland annat tittar på datatrafik i närområdet, pekar på en förhöjd aktivitet från öst.

Och Jon Karlung, som är vd för internetleverantören Bahnhof, menar att attacken var väl avvägt.

– Det här är vad jag skulle säga ett angrepp som med viss kirurgisk precision riktar in sig på svensk media. Man har hittat sårbarheter i sajterna och sen har man slagit ut dem, säger Jon Karlung.

It-attacker har tidigare riktats mot olika myndigheter och samhällsinstitutioner, bland annat 2012 då både banker och myndigheter drabbades.

Polisen har nu inlett en förundersökning om misstänkt dataintrång och regeringen meddelar via inrikesminister Anders Ygeman att man följer händelseutvecklingen.

Han säger även i ett skriftligt uttalande "att det är djupt oroande att det finns krafter som vill tysta det fria ordet".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista