Foto från Patong Beach i Phuket, Thailand
Från och med i dag riskerar besökare att inte komma in i landet igen ifall de inte bryr sig om sista datumet i viseringen. Foto: Sakchai Lalit/AP/TT

I dag införs striktare visumregler i Thailand

1:46 min

Från och med idag kan du få ett inreseförbud om du stannar kvar i Thailand efter det att ditt visum gått ut. Tusentals besökare i Thailand har medvetet eller omedvetet stannat, ibland flera år, längre än vad visumstämpeln visar. Detta utan att det påverkat möjligheten att besöka Thailand igen. Men från och med idag är reglerna betydligt hårdare.

Stämpeln som de flesta turister får när de landar i Thailand ger rätten att vistas i landet 30 dagar. Man kan sedan åka ut och in igen för att få nya 30 dagar.

Men enligt myndigheterna har runt 60-70 000 människor årligen har inte brytt sig om att skafffa sig ett nytt visum utan bara stannat. Men förmodligen är siffran betydligt högre än så då det inte funnits någon större kontroll.

Det har fram till idag inte kostat så mycket att stanna längre, lite drygt 100 kronor om dagen och maximalt 20 000 bath vilket motsvarar knappt 5 000 kronor har man fått betala den dagen flyget gått hem. På Bangkoks stora flygplats Suvarnabhumi är det ofta långa köer vid disken för dem som inte tagit sig ut i tid.

Men från och med idag riskerar du att inte komma in i landet igen ifall du inte bryr dig om sista datumet i din visering. Om du redan stannat för länge och det är inom 90 dagar från det att du borde ha lämnat Thailand och anmäler dig frivilligt så gäller de gamla regler. Du får betala och ska inte ha några problem att kunna åka dit på semester igen.

Men om du stannat över dessa 90 dagar får du ett ettårigt inreseförbud. Och har du varit i Thailand i mer än 1 år utan rätt stämplar får du lägga din semester någon annanstans i 3 år. Har du hållt dig undan myndigheterna i Thailand i fem år får du inte komma tillbaka på de närmaste 10 åren.

De senaste veckorna har många frivilligt sökt upp myndigheterna för att anmäla att de vistats illegalt för att slippa riskera få ett inreseförbud. Myndigheterna säger att man infört de nya regelrna för att minska kriminaliteten i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista