Minst fjorton personer har omkommit när ett fordon kolliderade med en buss i Freginals, rapporterar El Pais.
Minst fjorton personer har omkommit när ett fordon kolliderade med en buss i Freginals, rapporterar El Pais. Foto: Jacob Hederos/Cartodb

Flera omkomna i bussolycka i Spanien

1:29 min

13 människor har dött i en trafikolycka i Spanien och många har skadats, där ibland en svensk. De flesta är utländska studenter.

– En av de lindrigt skadade är en svensk, det är den uppgiften jag har. Vi har inga uppgifter om svenskar bland de avlidna, säger Victoria Bell på UD:s pressjour.

Det var vid sextiden i morse som en buss på väg från Valencia till Barcelona kom över på fel sida vägen och frontalkrockade med en mötande bil. I bussen fanns framförallt europeiska utbytesstudenter från universitetet i Barcelona.

Spansk tv visar bilder från motorvägen, där ett stort pådrag av poliser och ambulanspersonal arbetar med berg i bakgrunden. Just nu pågår arbetet med att identifiera de 13 dödsoffren.

Först uppgavs att 14 människor dödades men nu har spanska myndigheter alltså ändrat uppgiften till 13 döda och över 40 skadade. Flera av dem är allvarligt skadade.

Bussen hade ett 60-tal personer ombord. De hade varit på den traditionella festivalen Las Fallas i Valencia och var på väg tillbaka till Barcelona.

Vad olyckan beror på är ännu inte klarlagt men de första uppgifterna pekar mot den mänskliga faktorn. Busschauffören överlevde olyckan och enligt spanska public service-bolaget RTVE visade drog- och alkoholtester på att han var nykter.

Boende i den lilla orten intill olyckan berättar i media att platsen där det hände är känd som en svart punkt på motorvägen längs kusten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista