Tidningar och mediehuset Schibstedts
Polisen har inlett en förundersökning. Foto: TT

"Vi har haft sådana här stötar tidigare"

3:45 min

Polisen jobbar nu med att spåra vem eller vilka som ligger bakom överbelastningsattacken mot flera mediesajter i går.

– Just att man samordnar det så gör det att det blir väldigt omfattande. Vi har haft sådana här stötar tidigare, men inte så här samordnade, säger Anders Ahlqvist som är IT-brottsexpert på Polisens nationella operativa avdelning, (NOA)

Det var i går kväll som bland annat flera av de stora riksmediernas webbplatser drabbades av en it-attack. Bland annat Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet var utsatta av stora störningar och sajter låg nere under kvällen. Strax innan det här hände lade ett anonymt twitterkonto ut hot om attacker mot myndigheter och medier de kommande dagarna.

Polisen har inlett en förundersökning. Mycket tyder på att den mesta av data-trafiken kommer från öst, säger Anders Ahlqvist som är IT-brottsexpert på Polisens nationella operativa avdelning,NOA

– Ja, Öststaterna kan man väl säga, därifrån finns de här maskinerna som man har använt i huvudsak, men vad det egentligen innebär det vet vi inte, för de här maskinerna styrs ju av någon annan. För han eller hon behöver ju inte alls finnas österut, bara för att de här maskinerna finns där.

Aftonbladet var en av redaktionerna som i går drabbades av attacken.

– Jag reagerade med både med förfäran och bestörtning. Både för hur sårbara vi ändå är, det blir ju väldigt tydligt i de här lägena. Sen är det ju den övergripande frågan om det fria ordet och demokratin. Det är ju det vårt land vilar på. Det är naturligtvis bedrövligt, säger Sofia Olsson Olsén är tidningens tillförordnade chefredaktör.

Även regeringen och inrikesminister Anders Ygeman har reagerat på attacken.

– Det är allvarligt och djupt oroande, Det är en attack på media och därmed en attack på det fria ordet.

Påkallar det här några åtgärder från regeringens sida?

– Jag och demokratiminister Alice Bah Kuhnke planerar att bjuda in mediehusen till diskussion om informationssäkerhet, säger Anders Ygeman.

Enligt Roland Heickerö, som är adjungerad professor i informationssökerhet på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) och även säkerhetskonsult, finns en svart marknad för cyberkriminella, som vill göra den här typen av av brott på nätet. Särskilda webbplatser, där man kan hyra nätverk av kapade datorer, så kallade botnets,  för att kunna genomföra en överbelastningsattack.

– Och man hyr då de här näten, för en viss tidsperiod, och det kan kosta beroende på hur stort botnets man vill använda, dvs hur kraftfulla de här näten är, så kostar det från allt ifrån några dollar, till betydligt mer pengar, säger Roland Heickerö.

Han bedömer att det med största sannolikhet går att få en bild av vilka servrar som använts för att göra de här attackerna, men vilka som ligger bakom attackerna kan vara svårare att spåra.

Richard Oehme, chef för cybersäkerhet på myndigheten för samhällskydd (MSB) och beredskap är förvånad över gårdagens it-attack.

– Ja, lite grann. Samtidigt har det varit en hel del överbelastningsattacker under de senaste åren, men jag blev frövånda att det kunde drabba på det sättet, säger han.

Vad tyder det på att man ändå har lyckats blockera ett antal stora mediesajter?

– Ja, man har väl inte gjort sitt jobb fullt ut i alla delar. Så är det ju otvedyligen.

Kan myndigheter och stora organisationer och företag skydda sig mot den här typen av attacker till hundra procent?

– Jag tror inte att man kan skyda sig till hundra procent, men man kan göra mycket mycket mer. Och man kan ha andra typer av reservförfaranden uppe så att man verkligen kan komma ut.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista