Orientalisk byggnad i rött och lila lego.
1 av 5
Det tar tid att upptäcka detaljerna i legostaden. På taket till den kinesiska paviljongen i Shanghais världsutställning blir en man jagad av en kvinna med en ölflaska. Foto: Hanna Sahlberg/Sveriges Radio.
Kvinna pratar i telefon
2 av 5
Att många nöjesattraktioner etablerar sig i Shanghai gör att hela branschen gynnas eftersom turister får fler anledningar att komma till vad som ska bli Asiens nya nöjesstad, enligt Yina Li som är marknadsansvarig på Legoland. Foto: Hanna Sahlberg/Sveriges Radio.
Shoppinggalleria i Shanghai
3 av 5
Legoland öppnar snart i en galleria i Shanghai. Foto: Hanna Sahlberg/Sveriges Radio.
Byggnaderna har skapats i verkstäder i Danmark, Tyskland, Storbritannien och Malaysia för att efterlikna kända platser i Shanghai.
4 av 5
Byggnaderna har skapats i verkstäder i Danmark, Tyskland, Storbritannien och Malaysia för att efterlikna kända platser i Shanghai. Foto: Hanna Sahlberg/Sveriges Radio.
Legobyggaren Nils Peder från Danmark kontrollerar elen som dragits in för att lysa upp Shanghai i miniatyr.
5 av 5
Legobyggaren Nils Peder från Danmark kontrollerar elen som dragits in för att lysa upp Shanghai i miniatyr. Foto: Hanna Sahlberg/Sveriges Radio.

Legobygge ska lyfta Shanghais ekonomi

2:17 min

Snart öppnar Legoland i Shanghai. Det är en av flera anläggningar som ska göra staden till ett centrum för nöjesturism i Asien. Den kinesiska marknaden för familjenöjen växer, och det gör också konkurrensen bland utländska nöjesjättar som vill etablera sig i Shanghai.

Ett rum för att bygga legofigurer genom dataspel, ett annat för att leka tjuv och polis. Kinas första Legoland ligger i en shoppinggalleria. Huvudattraktionen är ett lego-Shanghai i miniatyr.

Det tar en stund att upptäcka detaljerna: på taket till stadsregeringens hus landar ett UFO, och på taket till den kinesiska paviljongen i världsutställningen jagas en man av en kvinna med ölflaska.

– Modellbyggarna kom till Shanghai och marknadsavdelningen kom fram till vad folk här vill se, säger Darren Ward som är ansvarig för miniatyrstaden och ser den för första gången sedan husen, broarna och legofigurerna kom i kartonger från verkstäder i Malaysia, Storbritannien, Tyskland och Danmark.

Att positionera Shanghai som ett centrum för nöjesindustri är en lokal strategi som ligger i linje med Kinas mål att få ekonomin att vila mer på konsumtion än på starkt förorenande industrier och husbyggen.

Nils Peder går omkring som en jätte bland Shanghais legoskyskrapor och ser över de hundratals meter av elektriska kablar som ingår i modellstaden.

– Det här är en mindre utgåva som ska ge dig lusten att se hela Legoland, säger han.

Även Shanghai Disneyland öppnar i juni och har krävt investeringar på över fem miljarder dollar. Det brittiska företaget Merlin som äger Legoland driver redan fyra Madame Tussauds vaxkabinett i kinesiska städer och planerar att bygga ett stort Legoland i Shanghai för 300 miljoner dollar.

Konkurrensen är stor, men Yina Li som är ansvarig för Legolands marknadsavdelning tror att framtiden är ljus.

– Att Disney och många andra nöjesfält öppnar är bra för oss, det gör att hela kakan för nöjesindustrin blir större, säger hon.

Däremot finns ingen luftrening installerad mot smogen. Yina Li säger att det är känsligt för ett utländskt företag som är beroende av många lokal tillstånd att göra luftrening till ett försäljningsargument.

– Det kunde skapa kontroverser, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista