Trots nya regler har det under dagen kommit båtar till Lesbos.
1 av 2
Trots nya regler har det under dagen kommit båtar till Lesbos. Foto: Petros Giannakouris/AP
Hittills har bara drygt 700 omplaceringar av flyktingar i EU gjorts.
2 av 2
Hittills har bara drygt 700 omplaceringar av flyktingar i EU gjorts. Foto: Darko Vojinovic/AP

Oro när nya flyktingavtalet börjar gälla i dag

"Tror inte Europa kommer skicka tillbaka människor"
2:09 min

I dag stängdes i praktiken den flyktväg som hundratusentals människor tagit till Europa det senaste året. De som från och med i dag kommer med båt från Turkiet till de grekiska öarna ska enligt nya bestämmelser skickas tillbaka till Turkiet.

Men trots de nya reglerna fortsatte under dagen båtar med flyktingar och migranter att komma till Grekland och det finns stora frågetecken kring hur det nya avtalet ska fungera.

– Jag tror inte att Europa kommer att skicka tillbaka människor, de europeiska länderna är bra länder med bra idéer, säger hårfrisörskan Abdeebah Anadani som flydde från Syrien med sin man och sina fem barn för några veckor sedan.

De har tur. Eftersom de redan hunnit till Grekland gäller de nya reglerna inte dem.

Men trots det nya regelverket har under dagen båtar med flyktingar och migranter fortsatt att komma till bland annat den grekiska ön Lesbos. Enligt avtalet mellan EU och Turkiet som blev klart i fredags ska de från och med i dag, efter en snabb asylprocess, skickas tillbaka till Turkiet.

För varje syrier som skickas tillbaka ska en annan syrier få komma till ett EU-land direkt från Turkiet.

För att klara av att genomföra det här ska flera tusen poliser, migrationstjänstemän och tolkar flygas in till de grekiska öarna från andra EU-länder och från och med den fjärde april är meningen att människor ska börja sändas tillbaka till Turkiet.

Tanken är att det nya systemet ska få människor att låta bli att ta den farliga sjövägen. Men många tror att flyktingar och migranter snart kommer att hitta andra, kanske ännu farligare sätt att ta sig in i EU.

Omplaceringen av människor direkt från Turkiet gäller bara syrier men bland flyktingarna och migranterna finns också många från bland annat Afghanistan och Irak.

Inne i vänthallen i Piraeushamnen utanför Aten bor sedan över en vecka Ibtisam från Syrien och hennes 10-årige son Amuru på varsin grå yllefilt. De är några av de över 46 000 flyktingar och migranter som nu är fast i Grekland sedan gränserna norrut har stängts.

Nu är meningen att de ska omplaceras till andra EU-länder enligt ett tidigare beslut från i höstas. Men hittills har bara drygt 700 omplaceringar gjorts.

– Det hade varit bättre att stanna och dö i Syrien, istället för det här, säger Ibtisam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".