"Vi är här, inte rädda, inte ensamma", står det på en skylt vid attentatsplatsen.
"Vi är här, inte rädda, inte ensamma", står det på en skylt vid attentatsplatsen. Foto: Emrah Gurel/AP

IS bakom självmordsdåd i Istanbul

2:02 min

Terrororganisationen Islamiska Staten misstänks för att ligga bakom gårdagens självmordsdåd i Istanbul. Fyra personer dödades och ett 40-tal skadades i attentaten på en central shoppinggata.

En turkisk medborgare, sedan tidigare eftersökt av polisen för misstänkt medlemskap i den så kallade Islamiska Staten, har identifierats som självmordsbombaren i gårdagens attack i Istanbul.

Polisen har fastslagit mannens identitet med dna- och blodprover från attentatsplasten som jämförts med prover från den misstänktes familjemedlemmar, det uppger Turkiets inrikesminister Efkan Ala i eftermiddags

– Terroristen är född 1992 i staden Gaziantep, säger Efkan Ala.

Mannen ska ha rapporterats som försvunnen för tre år sedan och misstänks då ha anslutit sig till Islamiska Staten, eller Daesh som Turkiets inrikesminister kallar dem.

En av självmordsattackens dödsoffer var iransk medborgare och tre var Israeliska medborgare, som åkt till Turkiet på en gruppresa från Israel för att upptäcka turkisk matlagning.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har sagt att de utreder om attacken var specifikt riktat mot israeler.

Den historiska spårvagnen, en symbol på området Taksim, trafikerar nu återigen gågatan Istiklal.

Vid platsen för dådet syns rosor, turkiska flaggor och plakat med budskap som "vi är inte rädda" och "vi kommer inte att vänja oss".

Men det är glest med folk på den vanligtvis folktäta gågatan i dag.

– Vi lever med panik och sorg, säger Leyla Kiliç som passerar platsen för dådet.

Läget rapporteras som kritiskt för några av de nära fyrtio personer som skadades när självmorsdbombaren sprängde sig igår.

Bland dem finns en en flicka på 2,5 år som nu vårdas en på intensivavdelning i Istanbul.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista