Bil på gripandet och ett fängelse
Abdeslam är gripen och finns nu i ett av Belgiens mest hårdbevakade fängelser. Foto: TT

Reynders: Abdeslam planerade nya dåd

1:14 min

Den internationellt efterlyste Salah Abdeslam, som greps i Bryssel i fredags, höll på att planera nya dåd från Bryssel. Det hävdar Belgiens vice premiärminister Didier Reynders i dag.

Enligt Belgiens vice premiärminister Reynders så var Abdeslam nu redo att planera för nya dåd, med Bryssel som bas. Abdeslam var en av de sammanlagt fem personer som greps i fredags och som misstänks vara en av dom inblandade i terrordåden i Paris i fjol där 130 personer dödades.

Enligt Reynders, som framträdde här vid en konferens i dag, har polisen hittat många vapen, flera tunga vapen. Flera nya personer har också setts kring Abdeslam, personer som inte funnits där tidigare, "ett nytt nätverk" som Reynders uttrycker det.

Både belgisk och fransk polis säger sig vara redo och befarar att nya dåd kan inträffa, i närtid, som en motreaktion på gripandena i fredags. Därför har också gränsbevakningen vid dom båda ländernas gränser ökat under helgen.

Men Abdeslam är alltså gripen och finns nu, strax utanför Brygge, i ett av Belgiens mest hårdbevakade fängelser, med dubbla dörrar till cellerna.

Flera förhör har hållits med honom men hans advokat varnar för att han ska sluta att prata vid förhören om han lämnas ut till Frankrike som planerat.

En utlämningsprocess inleds i veckan men skulle det bli överklaganden kan det dröja i mer två månader innan ett utlämnade kan ske. Dock ska det, enligt den belgiska regeringen, inte finnas några juridiska hinder för att Abdeslam utlämnas till Frankrike och döms där för sin inblandning i terrordåden i Paris den 13 november då 130 människor dödades.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista