fötter och en kedja
Många psykiskt sjuka tvingas sova, ät och utföra sina behov på fastbundna på en och samma plats. Foto: Rahmat Gul/AP

Psykiskt sjuka kedjas fast i Indonesien

1:59 min

Enligt myndigheterna i Indonesien hålls över 18 000 psykiskt sjuka i Indonesien fastkedjade i skjul eller grottor vid sina hem eller på institutioner. Detta trots att det är förbjudet sedan snart 40 år.

Human Rights Watch fann i sin nya undersökning att många psykiskt sjuka tvingas sova, ät och utföra sina behov fastbundna på en och samma plats.

26-åriga Agus var en av dem.

– Både händerna och fötterna var bundna och jag satt här, säger Agus i Human Rights Watchs Video. Agus pekar på det lilla brädskjulet som är så litet att han inte ens kunde ställa sig upp.

Han säger att familjen inte visste vad de skulle göra när han blev våldsam.

– De sa att jag fått djävulen i mig, säger Agus som hölls bunden i skjulet i en dryg månad.

Men enligt rapporten finns det många som haft det ännu värre. Av de 175 fall de undersökt på Java och Sumatra fann de en kvinna som varit inlåst i ett rum i 15 år. Andra har suttit fastlåsta i trästockar eller järnkedjor under lång tid. De har hållits så dygnet runt och på plats tvingats både äta och sova samt göra sina behov inom en rad av två meter.

Och än i dag lever 18 800 psykiskt sjuka så i Indonesien, både i hemmen och på institutioner, enligt myndigheterna trots att det är förbjudet sedan 1977.

Det är en kombination av mycket dåligt utvecklad psykvård och en tro på att familjemmedlemmar som blir psykiskt sjuka drabbas av djävulen som en bestraffning för att man ska ha levt i synd. Detta är en folktro som finns inom landets alla religioner

I Indonesien med sina 250 miljoner människor finns det endast 48 sjukhus för psykvård och de flesta av dom är koncentrerade i fyra av av landets 34 provincer. Och det finns mycket lite modern psykvård att få.

Agus hade tur och fick hjälp till slut och får nu vård vilket gjort att han kunnat återgår till sitt jobb som byggnadsarbetare.

– Det jag utsattes för ska ingen behöva göra, säger Agus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista