Barn lyfts ur en gummibåt.
De som anlände till Lesbos i dag får vänta i två veckor här till Grekland fått ordning. Foto: Manu Brabo

Hundratals till Lesbos trots nya flyktregler

1:28 min

Flyktvägen från Turkiet till Grekland stängdes i dag. Enligt avtalet från i fredags mellan EU och Turkiet ska alla som kommer i fortsättningen föras tillbaka till Turkiet. De som redan är på öarna evakueras nu samtidigt vidare till det grekiska fastlandet och Sveriges Radios migrationskorrespondent Alice Petrén var med på ön Lesbos i kväll.

Det var mycket känslor på kajen när färjan ska lägga ut. Den är full av migranter och flyktingar som står på däck och här på kajen står ungdomar och frivilligorganisationerna och gör vågen.

De har jobbat med de här människorna och mött dem under kanske en vecka, några dagar eller kanske till och med någon månad. De som är ombord kommer nu en sträcka till på sin resa mot Europa men än har ingen kunnat ge något svar på vad som händer när dem när de kommer till Aten.

Färjan som avgick för några timmar sedan var den tredje idag och uppemot 2 000 människor har evakuerats. Det finns fortfarande många kvar i lägren på ön, men de kommer alla att föras vidare. Samtidigt, trots EU-Turkiet avtalet, kom det under dagen ungefär 850 nya flyktingar och migranter hit till Lesbos.

De har registrerats och fått ett armband om handleden, så att det går att skilja dem, som var här innan avtalet trädde i kraft och de nyanlända. De senare får vänta i två veckor här, tills att Grekland fått ordning på en snabbhantering av deras krav och fått hit hundratals tjänstemän, tolkar och andra som ska bidra till att få kontroll över läget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista