Blond kvinna i rödblommig klänning och man i vart tröja
Lisbeth och Mikael kan bli frikända i hovrätten. Foto: Samuel Larsson/Sveriges Radio

Danskar anklagas för människosmuggling

2:15 min

Nästan 300 danskar misstänks för människosmuggling efter att ha erbjudit skjuts och på andra sätt hjälpt flyktingar och migranter som rest genom Danmark sen i höstas.


– De var trötta, speciellt barnen. De var fem år gamla och orkade inte gå själva minns Lisbeth Zornig Andersen om familjen hon erbjöd skjuts i september i fjol. Och valet att hjälpa var enkelt fyller hennes man Mikael Lindholm i.

De båda dömdes nyligen till dryga böter för att ha skjutsat en syrisk barnfamilj från Rödby i södra Danmark till Köpenhamn.

– Det fanns ingen möjlighet att välja annorlunda, en tom bil, små barn på motorvägen en varm sommardag. Naturligtvis måste man erbjuda lift.

Det var under de kaotiska dagarna i september när hundratals flytkingar och migranter plötsligt kom till Danmark från Tyskland och i stora skaror och medan polisen tittare på, började gå på motorvägen mot Sverige. Lisbeth körde familjen hem till sig, Mikael bjöd på fika och körde dem sen till närmaste tågstation, varifrån de själva tog sig vidare till Sverige.

I Danmark är hjälp till transitflyktingar och andra människor som befinner sig olovligt i landet straffbart, även om hjälpen sker utan personlig vinning. Att inte tjäna pengar på hjälpen är en förmildrande omständighet, men har ändå upp till två års fängelse i straffskalan.

I förra veckan dömdes Mikael och Lisbeth till drygt 50 000 kronor i böter för människosmuggling - en dom som väckt stor uppståndelse i Danmark. Samtidigt pågår en lång rad liknande rättsprocesser - från september till februari har totalt 284 personer blivit misstänkta för liknande brott i Danmark.

– Djupt orimligt att straffa medmänsklighet och anständighet på det sättet, säger Lisbeth Zornig Andersen som nu överklagat domen.

Och det är inte omöjligt att hovrätten kan komma att fria Lisbeth, Mikael och alla de andra som väntar på dom, säger Eva Smith, professor emerita i dansk rättsvetenskap vid Köpenhamns universitet.

– Jag tycker det är problematiskt att man dömer människor som inte har personlig vinning av det. Och om man fått tillåtelse av polisen att gå på motorvägen kan det inte göra någon skillnad om man får åka i en bil längs samma väg, menar hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista