Människor på kaj med färja i bakgrunden
1 av 3
Sista flyktingfärjan till Aten lägger ut. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio
Människor står och väntar
2 av 3
Lesbos är fullt av människor som vill vidare norrut i Europa. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio
en kvinna och två män i röda jackor tittar mot kameran
3 av 3
Volontärer från olika länder gör det mesta jobbet bland dem som kommit till Lesbos Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio
Ekot på plats

Båtar fortsätter komma till Lesbos

2:28 min

Flyktvägen från Turkiet till Grekland ska nu vara stängd, men i går fortsatte nya båtar att komma. De flyktingar och migranter som kommer nu ska enligt avtalet mellan EU och Turkiet föras tillbaka till Turkiet.Det var mycket känslor i hamnen i Mytilene när den sista färjan mot Aten lade ut i går kväll. Hundratals flyktingar och migranter stod på däck högst upp och gjorde vågen med ficklampor i händerna, lättade och upprymda över att börja en ny etapp på färden mot Europa och nere på kajen svarade volontärer från frivilligorganisationerna, som har varit med dessa människor under många veckor.

Ungefär 4 000 syrier, irakier, iranier och andra har evakuerats härifrån under den gångna helgen, men ingen kunde igårkväll ge besked om vad som väntar dem när de stiger av i Aten.

Iraniern Amir, som varit fast i flera veckor här på Lesbos, var medveten om att Europa stängt sina gränser:

– Jag ska försöka ändå, sa han och hoppades ta sig till Tyskland.

Amirs två kompisar fick först ingen biljett till den fulla färjan. Tumult uppstod, för skiljs man åt under resan så är risken stor att man skiljs för lång tid, men de kom iväg tillsammans.

Samtidigt landade igår ungefär 850 nya människor i små båtar här, trots EU-Turkiet avtalet om att alla ska skickas tillbaka till Turkiet. De registrerades och fick ett armband runt handleden, som ringmärkta fåglar.

En volontär på kajen hävdade att vissa av dem lyckades ta sig från gummibåten direkt till färjan igårkväll. Även om det inte stämmer är det ändå uppenbart att systemet har brister. Det har talats om att det behövs ett par tusen tjänstemän, poliser och tolkar för att få ordning på processen.

I går kväll i hamnen var det volontärerna från biståndsorganisationerna som dirigerade flyktingarna och migranterna.

– Vi små gör allt arbete här, inte FN eller olika regeringar, utan civila människor gör jobbet, sa den spanske brandmannen Enrique de la Cruz.

En kollega Laura Jansen såg en fördel med att inte militärer gav ordet till migranter, det blir mindre aggressivt med oss, sa hon, men också hon var upprörd:

– Europas regeringar borde vara här och ta konsekvenserna av sina beslut, sa Laura Jensen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista