Satsning på frivård

Straff i frihet - som skyddstillsyn och fotboja - kan motverka återfall brott bättre än korta fängelsestraff. Därför satsar Kriminalvården nu mer på frivård, skriver dess generaldirektör på DN Debatt.

Det handlar om nya samtalsmetoder, en "frivårdsapp" med tydliga scheman och påminnelser för besök i frivården, skärpt misskötsamhetspolicy och en intensivare utslussning med fördjupad dialog och en ökad samverkan med domstolarna.

Nära 70 procent av alla fängelsestraff i dag är kortare än sex månader. Alternativ till kortare fängelsestraff finns, men utnyttjas inte tillräckligt, menar generaldirektör Nils Öberg som skriver: Det är olyckligt att det i den kriminalpolitiska debatten så ofta enbart handlar om att göra långa straff längre.

– Vi behöver prata mer om de korta fängelsestraffen. Rätt val av påföljd är en viktig förutsättning för att vårt arbete ska bli framgångsrikt, skriver Nils Öberg.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista