husmodell på mynt balanserar på finger
Oklart om amorteringsfrihet på nyproduktion. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Amorteringsfrihet för nya hus inte självklar

Bankföreningens VD: "Folk vill amortera idag.."
1:52 min

Det kommer inte att vara en rättighet för vem som helst att få slippa att amortera de fem första åren efter att man köpt en nyproducerad bostad. Banken avgör, enligt Bankföreningen.

– Det kommer inte att vara en rättighet för vem som helst att få slippa att amortera de fem första åren efter att man köpt en nyproducerad bostad. Det är banken och inte köparen som avgör det, det säger Bankföreningens vd Hans Lindberg.

I slutet av förra veckan enades politiker i Finansutskottet om att införa ett amorteringskrav i samband med bolån och att det ska finnas ett undantag för den som köper nyproduktion, att slippa amortera under de första fem åren. Men det kommer inte att vara en rättighet för vem som helst att få slippa amortera under de fem första åren efter att man köpt en nyproducerad bostad. Det är banken som bestämmer om det ska vara amorteringsfritt eller inte och det beslutet tas i samband med att en kreditbedömning görs. På Svenska bankföreningens tror man inte att det kommer att vara någon stor efterfrågan på att få slippa amortera.

– Folk vill amortera, det gör 94 procent idag, säger Hans Lindberg.

Det är i dagsläget oklart om undantaget, att slippa amortera de första fem åren efter att man köpt en nyproducerad bostad, ska följa den första köparen eller om undantaget ska följa med bostaden. På bankföreningen tycker man att undantaget ska följa med bostaden.

– Annars får vi inlåsningseffekter. Om undantaget följer med bostaden får vi en ökad rörlighet på marknaden och det är bra, säger VD Hans Lindberg.

De nya reglerna som gäller amorteringskraven och villkoren för bolånen är tänkt att träda i kraft den 1 juni i år. Det är ett datum alldeles för tidigt satt menar man från Bankföreningen

– Regelverket sätts av Finansinspektionen 1 maj men det behövs tid för att sätta upp IT-systemet. Så framåt hösten är mer realistiskt, säger Hans Lindberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".