delegation av finklädda människor går genom regnig stad
I hällregn stadsvandrade Obamas i Havanna. Foto: Pablo Martinez Monsivais

Obama ska tala till Kubas folk

1:55 min

Barack Obama är den förste amerikanske presidenten som besöker Kuba sen 1928. US-presidenten ska bland annat hålla ett direktsänt TV-tal.

Det var en leende Barack Obama som tillsammans med sin fru och sina två döttrar landade i ett regnigt Havanna igår kväll. På röda mattan väntade Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez som hälsade hjärtligt på den amerikanska presidentfamiljen.

Barack Obama är den första amerikanska presidenten som reser till Kuba på 88 år. Det är ett historiskt besök, som är ett led - eller snarare en milstolpe - i den islossning som påbörjades för lite drygt ett år sen, när Raúl Castro och Barack Obama beslutade att återuppta de diplomatiska relationerna.

Med på det amerikanska presidentplanet fanns 39 kongressledamöter, något som understryker att det här besöket är både viktigare och mer kontroversiellt för Obama än vad det är för Castro. På Kuba finns ingen utbredd opposition mot den fördjupade relationen med Washington, men i USA har många kritiserat Barack Obamas beslut att resa till Havanna, eftersom de menar att övergreppen mot de mänskliga rättigheterna fortsätter, liksom bristen på pressfrihet och demokrati.

För att få den amerikanska kongressen att lyfta handelsembargot mot ön måste Obama övertyga framför allt republikanska ledamöter att ökat samarbete är vägen mot både politisk och ekonomisk förändring på Kuba. Hans resa till Havanna är ett led i den övertalningsprocessen - ett sätt att framställa den nya Kubapolitiken som irreversibel.

Under sitt två dagar långa besök i Havanna ska Barack Obama hålla möten både med Raúl Castro och med kubanska dissidenter. Han kommer gå på en baseball-match och träffa kubanska entreprenörer. Men höjdpunkten på resan är onekligen det tal till det kubanska folket som Obama ska hålla imorgon kväll i direktsänd TV.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista