Trots nya regler har det under dagen kommit båtar till Lesbos.
Trots nya regler har det under dagen kommit båtar till Lesbos. Foto: Petros Giannakouris/AP

"Det kommer inga båtar"

5:36 min

Strömmen av båtar till den grekiska ön Lesbos har avstannat nu på morgonen, rapporterar Ekots utsända. Det indikerar att EU:s nya plan har fått effekt.

EU:s nya flyktingplan har nu trätt i kraft. Den innebär att alla flyktingar som kommer från Turkiet till Grekland och inte söker asyl där ska kvarhållas innan de skickas tillbaka.

Under söndagen anlände flera flyktingar sjövägen till de grekiska öarna, rapporterar Ekots utsända på plats, Alice Petrén.

Men på måndagsmorgonen har bara en båt anlänt till Lesbos, vilket får ses som undantaget som bekräftar regeln, att det inte kommer några båtar längre, rapporterade Alice Petrén strax efter klockan 8 på måndagsmorgonen.

– Det är sol och lätt vind och bra väder för att ta sig över från Turkiet. En båt har kommit nu på morgonen. Det verkar alltså som att det har tagit stopp med båtar, säger hon.

Under gårdagen kom runt 850 personer. Men det här dygnet verkar ha varit avskräckande, enligt Petrén.

Men det återstår att se vad som händer, påpekar hon, för det har funnits lugna dygn tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista