Nadezjda Savtjenko åtalas för mord och riskerar 25 års fängelse.
Nadezjda Savtjenko har under månaderna i fängelset blivit invald både i ukrainska parlamentet och Europarådets parlamentariska församling. Foto: Pavel Golovkin/TT

Ukrainsk helikopterpilot döms för journalisters död

Den ukrainska helikopterpiloten Nadezjda Savtjenko som sköts ner och tillfångtogs av proryska rebeller dömdes i dag i en rysk domstol.

Domstolen ansåg att hon var skyldig till två ryska journalisters död. Den kvinnliga piloten dirigerade artillerield från sin helikopter och journalisterna träffades av granater.

Domstolen har ännu inte bestämt straffet, men åklagaren har yrkat på 23 års fängelse.

Ukrainas president Petro Porosjenko har lovat att göra allt han kan för att få helikopterpiloten fri, bland annat har en fångutväxling med Ryssland diskuterats.

För att ett sådant byte ska falla i god jord hos den ryska allmänheten krävs, enligt en expert som AFP pratat med, att det är en person som verkligen "spelar roll".

– De (Ryssland) kan försöka sig på en fångutväxling efter att de gett henne ett hårt straff, säger Nikolai Petrov, vid Moskvas handelshögskola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".