MRSA multiresistens bakterie
Foto: Håkan Lindgren/TT

Kraftig ökning av multiresistenta bakterier av typen MRSA

1:43 min

Antalet fall av den multiresistenta bakterien MRSA ökade kraftigt förra året, visar en ny rapport från Folkhälsomyndigheten. Anledningen är framför allt att fler människor på flykt sökt vård och provtagits.

– Vi ser egentligen en ökning av MRSA varje år men förra året såg vi en kraftig ökning i slutet av året. Då gjorde vi en djupare analys som visar att en stor del av den ökningen beror på folk som kommit från andra länder och kommit i kontakt med vården och därför blivit provtagna och visat sig bära på MRSA, säger Malin Grape som är enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

I fjol upptäcktes nästan 3 900 fall av MRSA, en ökning med drygt 30 procent jämfört med 2014. MRSA står för meticillinresistenta gula stafylokocker och är bakterier som är motståndskraftiga mot de flesta antibiotikasorterna. Anledningen till att MRSA hittas i högre utsträckning hos människor på flykt är att den multiresistenta bakterien är vanligare i länder utanför Norden.

Trots den kraftiga ökningen bedömer ändå Folkhälsomyndigheten att risken för smittspridning i vården eller ute i samhället är liten, men utvecklingen är ändå oroande, säger Malin Grape.

– Problemet med MRSA är i nuläget inte så väldigt stort. Vi har ett gynnsamt läge jämfört med de flesta länder utanför Norden. Utan det här är ju en fråga som vi på längre sikt ser som oroväckande.

– Förekomst av resistens i stor utsträckning kommer innebära svårigheter att behandla vissa patienter. Det kommer ta längre tid att behandla dem och antibiotika är en förutsättning för många andra viktiga medicinska behandlingar där man har det som förebyggande eller behandlande eller vid svåra operationer eller cellgiftsbehandlingar till exempel så därför ser vi allvarligt på antibiotikaresistensen, säger Malin Grape.

Inom sjukvården ledde ökningen i fjol till en ökad belastning. Det säger Lena Dillner som är verksamhetschef på Infektionskliniken på Karolinska Sjukhuset.

– Vi har fortfarande god kontroll. När vi väl har identifierat de här patienterna så kan vi ta hänsyn till det och i förekommande fall isolera patienterna om det finns behov av det. Vi har inte sett någon ökad smittspridning på sjukhuset, så effekten för oss är ökad provtagning och en dramatisk ökning i antalet uppföljandekontroller, säger Lena Dillner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista