Montage Anders Ygeman nätverkssladdar
Foto: TT

Ministrar kallar till attackmöte

Nätverksstrateg: Som att spränga en bro
1:43 min

På onsdag ska inrikesminister Anders Ygeman och demokratiminister Alice Bah Kuhnke träffa företrädare för de mediebolag som drabbades av en överbelastningsattack i lördags kväll. Anders Ygeman klassar attacken som allvarlig och vill nu veta hur företagen ska skydda sig.

– Ja det handlar naturligtvis om att gå igenom deras säkerhetsläge och – även om det är deras ansvar – se om det finns saker vi kan göra för att tillsammans förbättra IT-säkerheten. Och vara bättre förberedda för att kunna motverka den här typen av attacker – eller liknande attacker i framtiden, säger Anders Ygeman. 

Det råder ett koncentrerat lugn bland de många datorskärmarna på Sveriges Radios avdelning för IT-säkerhet. Måns Nilsson jobbar med nätverksdrift här och han säger att man inte kan förhindra den typ av enkla men omfattande attack som sänkte flera svenska mediesajter i lördags kväll. Däremot kan man förbereda sig så att man hemsidorna funkar helt okej och når så många som möjligt, även under en pågående attack.

– Det handlar ju om det. Man begränsar sin nåbarhet för att inte bli angripen. Som att spränga en bro, mer eller mindre, fast man gör det på ett mycket mer sofistikerat sätt, säger Måns Nilsson

Vem eller vilka som är skyldiga till attacken i lördags är ännu oklart. Datatrafiken har spårats till att komma från Ryssland, men det betyder enligt flera experter inte automatiskt att attacken koordinerats därifrån. I ett inlägg på mikrobloggen Twitter står det att både Sveriges regering och och svensk media som citat "sprider falsk propaganda" ska attackeras, och polisen försöker nu spåra den eller de bakom användaren, som kallar sig för J.

Enligt Anders Ahlqvist, som håller i polisens utredning är det hittills bara medieföretagen som hittills drabbats:

– Vi vet egentligen inte så mycket mer än att det är medieföretagen som är drabbade. Vi hade nog förväntat oss att höra av fler målsäganden, men det har vi alltså inte gjort, säger Anders Ahlqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".