Finansinspektionen. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Schism i försäkringsbranschen

2:03 min

De stora försäkringsbolagen anklagas för lagbrott i en anmälan till Finansinspektionen. Det under en konflikt som seglat upp i branschen i konkurrensen om privatkunders försäkringspremier, värda miljardbelopp.

Det påminner i storlek om David mot Goliat. Där de stora sakförsäkringsbolagen som Trygg-Hansa, If och Folksam utmanas av den lilla förmedlaren Försäkringsarkivet. I deras affärsidé ingår att göra sina kunders samtliga försäkringar mer överskådliga genom ett digitalt arkiv med fakta om deras olika försäkringar som för hus och liv och bil i alla bolag.

Men de stora bolagen vill inte lämna ut den information om sina kunder vilken krävs för en sådan sammanställning. Det säger Försäkringsarkivets vd Mats Famer:

– Det är av konkurrensskäl, jag har svårt att se någon annan förklaring. Man har sina positioner i dag och är nöjd med hur det fungerar. Man vill behålla sina kundrelationer själv och vill inte använda digitala tjänster som finns emellan.

Försäkringsarkivet använder fullmakter från sina kunder för att komma åt informationen, men de fullmakterna accepteras inte av exempelvis Folksam.

– Min uppfattning är inte att man har rätt från Försäkringsarkivets sida att begära ut dem och vi har lagt ned ganska mycket tid på att se till att vi vet vad kunderna tycker, säger Daniel Ericsson, produktansvarig på Folksam. Vi vet också att vi gör mest kundnytta om vi skickar informationen direkt hem till kunderna.

Försäkringsarkivet menar att de stora bolagen försöker upprätthålla ett oligopol som gör det svårare för försäkringstagare att se till exempel om deras premier är för höga eller om de är dubbelförsäkrade.

Folksam menar tvärtom att deras kunder förlorar på att anlita Försäkringsarkivet som säljer försäkringar till provision och Daniel Ericsson ser inget juridiskt krav att helt följa fullmakten:

– Vi skickar alltid informationen hem till kunden, våra kunder.

Är det Försäkringsarkivet arbetar med känsligt för försäkringsbranschen?

– Att bara jämföra ett pris är inte en tjänst som ligger i kundens intresse, speciellt inte när mellanmannen bara vill tjäna pengar på det.

Försäkringsarkivets vd Mats Famer är dock säker på sin sak.

– Vi avvaktar och ser vad Finansinspektionen säger om detta, men vi ser ju att försäkringsbolagen inte följer lagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista