Lesbos strand
1 av 3
Foto: Alice Petrén / Sveriges Radio
Foto: Alice Petrén, SR
2 av 3
Daniel Romehed, teamleader svenska kustbevakningen vill se bättre samarbete med turkiska kolleger Foto: Alice Petrén
Flyktingar på Lesbos
3 av 3
Foto: Alice Petrén / Sveriges Radio

Avtal mellan EU och Turkiet om flyktingar har trätt i kraft

"Samarbetet skulle kunna bli mycket bättre"
1:58 min

Båttrafiken med flyktingar till de grekiska öarna tycks ha stannat av, sedan avtalet mellan EU och Turkiet trädde i kraft i går.

Avtalet innebär bland annat att alla som i fortsättningen kommer ska skickas tillbaka till Turkiet. Till ön Lesbos kom det i morse endast en enda båt, vilket är ovanligt. Under gårdagen kom femton.

Svenska kustbevakningens teamleader Daniel Romehed drar inga snabba slutsatser om flyktingströmmen nu skulle visa sig vara stoppad.

– Nej, det vill vi nog inte spekulera om. Utan vi fortsätter vårt uppdrag här att patrullera och bistå Frontex med gränskontroll och sjöräddningar, säger Daniel Romehed. 

På frågan om det kanske är tvärtom, att uppdraget i stället har förstärkts i och med avtalet mellan EU och Turkiet, svarar han nekande.

Det kommer in en båt där vi står och Daniel Romehed förklarar att det handlar om en spansk frivilligorganisation.

– Här finns många enheter, norska till exempel och grekisk kustbevakning.

Vad gör då den turkiska kustbevakningen just nu? Det vet teamleader Romehed och hans medarbetare mycket lite om.

Svenska kustbevakningen har ett fartyg här. Ombord finns en grek, som sköter kontakterna med andra i området, men från turkarna kommer ingen information. De meddelar till exempel inte om det är någon båt på väg, säger Daniel Romehed.  

– Det samarbetet kan naturligtvis bli mycket bättre.

Så det är inte så bra?

– Det är inte fulländat nej. Det skulle kunna bli väldigt mycket bättre, svarar Kustbevakningens teamleader.

Misstron mot Turkiet är stor här på Lesbos, inte bara av historiska skäl, utan för att landet tycks kunna stänga av och på flyktingströmmarna. Flera ortsbor hör jag irriterat undra: Varför får Turkiet många miljarder kronor från EU? Och varför litar ingen på Grekland?

Ungefär 1 600 personer har kommit hit till öarna sedan avtalet trädde i kraft och nästan alla kom redan i går. De hålls nu kvar i läger och kan i princip inte röra sig fritt, utan ska skickas tillbaka till Turkiet. Men det kommer att dröja. Först måste hanteringen komma på plats med tusentals anställda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".