Utanför Fängelse i belgien journalister
Foto: TT

Ännu en har identifierats från Paris-attacken

1:43 min

Belgiska åklagare har identifierat ytterligare en person misstänkt för att ha varit inblandad i de blodiga terrordåden i Paris förra året. Den 24-årige mannen ska tidigare ha varit känd under ett falskt namn.

Han använde namnet när han hyrde en lägenhet i Auvalais i närheten av den belgiska staden Namur, varifrån attackerna ska ha planerats.

24-åringen använde samma namn vid en poliskontroll vid gränsen mellan Österrike och Ungern den 6 september där han befann sig tillsammans med Salah Abdeslam, som greps i fredags, och ytterligare en misstänkt som sköts till döds två dagar tidigare i en polisräd.

Mannens DNA har hittats i lägenheten i Auvalais och i ett annat hus i Shaarbeek som också använts av terroristerna, enligt åklagarna.

Hans fingeravtryck ska även ha hittats på sprängmedel som använts vid dåden, enligt en källa nära utredningen.

Belgiska och franska åklagare har under eftermiddagen haft en presskonferens.

– Åklagarna vill inte säga exakt vad som har sagts under de två förhör som hittills hållits med den terrormisstänkta Salah Abdelslam, som greps i fredags, säger  Sveriges Radios korrespondent Jan Andersson på plats vid presskonferensen. 

– Men vad som kom fram är att det bedrivs ungefär 600 olika utredningsärenden, som alltså rör sig om 600 fall av misstänkt terrorism i både Belgien och Frankrike. Men exakt vad det handlar om ville åklagarna inte säga, säger Jan Andersson. 

På presskonferensen om terror-utredningen sa den belgiske åklagaren Van Leeuw så här om gripandena av fem personer i Bryssel i fredags.

– Om man hittar utländska stridande med vapen i ett hus, är det antagligen inte för att de skulle ut på picknick. Så vi hade skäl att vara oroade.

Under presskonferensen fick journalisterna reda på att polisens tekniker säkrat spår om att faktiskt Salah Abdeslam funnits i lägenheten i Brysselkommunen Molenbeek men inte hur länge.

Åklagarna ville inte heller säga om hur länge som Abeslam skulle kunna ha funnits i Bryssel. Om det rentav handlar om hela perioden på fyra månader sen terrordåden den 13 november.

Det fanns obekräftade uppgifter om att Abdeslam skulle ha flytt till Syrien, när han plötsligt var aktuell i polisutredningen i Belgien igen i och med tillslaget i tisdags i södra Bryssel. Där en person dödades vid den tunga skottlossningen som skedde mellan poliser och dom som fanns inne i lägenheten. Då ska två personer har flytt via taken och en av dom flyende skulle kunna vara Abdeslam.

–Vi har en hel del pusselbitar och den senaste tiden har fler fallit på plats, men vi är långt ifrån klara med hela pusslet, förklarade åklagaren och syftar på den mycket stora polisutredningen där ungefär 1.000 poliser i både Frankrike och Belgien är delaktiga. I Belgien och Frankrike ska, enligt åklagarna ungefär 600 fall av misstänkt terrorism utredas.

Nu närmast väntar utlämningen av Salah Abdeslam till Frankrike, en process som kan ta uppemot tre månader - men utlämnas, det ska han.

– Franska rättsväsendet och offren har en stor förväntan på att Abdeslam ska höras i Frankrike, sa åklagaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista